7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Paluszki ziemniaczane (ciasto ziemniaczane podstawowe)

Ciekawa alternatywa dla zwykłych paluszków.

Średnia ocena: [1.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

0,5 kg ugotowanych ziemniaków (solimy jak na obiad)
ok. 3 szklanki mąki pszennej (białej lub pełnoziarnistej)
2 łyżki margaryny (lub oleju)
dodatki: zioła, papryka w proszku, mak lub sezam

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki ugniatamy z margaryną na gładkie puree. Dodajemy mąkę i dodatki. Wyrabiamy. Ciasto powinno być plastyczne i nie kleić się. Formujemy wałeczki i układamy na papierze do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200st. C przez ok. 15-20 min.

Wskazówki i uwagi:

Gotowe paluszki przed upieczeniem możemy dodatkowo posmarować wodą i obtoczyć np. w soli gruboziarnistej.

Powyższy przepis można wykorzystać także jako ciasto do tart czy pasztetów pieczonych.
Nadesłał(a) gosiat, dnia: 2012-04-06 08:07:29.96
Źródło/autor przepisu: http://gotuj.skutecznie.tv/2011/10/ziemniaczane-paluszki/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Nie wiem, być może cos zrobiłam źle, ale wyszły niejadalne..
ryfka 2012-08-02 12:50:05.15

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Placki ziemniaczane - wersja podstawowa (bez ograniczeń)
Pizza nietypowa, na ziemniaczanym cieście drożdżowym (wegańska)
Kulebiak z ciasta ziemniaczanego nadziewany kapustą z suszonymi grzybami (ovo-wege)
Kotlety z kotletów sojowych i warzyw, w cieście z jajka i mąki ziemniaczanej (ovo-wege)
Eskalopki ziemniaczane (lakto-wege)
Zupa ziemniaczana (lakto-wege)
Puree ziemniaczane (lakto-wege)
przekładaniec ziemniaczany (lakto-wege)
Placek ziemniaczany (wegańska)
Ziemniaczane ratatouille (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas