7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Krokiety z tofu i kapusty kiszonej

Krokieciki, tak je nazywamy. Główny składnik to tofu i kapusta kiszona. Pyszne. Nie pytajcie dlaczego krokiety skoro to z krokietem nie ma nic wspólnego… Zrobiłam je na wzór składu mojego ulubionego produktu z firmy Provita.

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [9]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kostka tofu (200 g)
1 szklanka kiszonej kapusty drobno pociętej
2-3 ziemniaki ugotowane na parze
1 jajko - można pominąć dodając mąki i trochę oleju
cebula podsmażona na oliwie
ząbek czosnku, podsmażony
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki
sól, pieprz, ulubione przyprawy
natka pietruszki
1,5 łyżki suszonych drożdży odżywczych (nadają posmak serowy)
1 łyżeczka bulionu lubczykowego (lub innego)

Przygotowanie:

Tofu mielimy blenderem z jajkiem oraz cebulą z czosnkiem na gładką masę. Dodajemy posiekaną kapustę, utłuczone ziemniaki, przyprawy i drożdże. Wszystko razem mieszamy, formujemy kotleciki czy krokieciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.

Podajemy z sosem pieczarkowym lub pomidorowym razem z pełnoziarnistym ryżem. Smacznego :)
Nadesłał(a) vegabutik, dnia: 2012-04-18 07:04:27.354
Źródło/autor przepisu: www.blog.vegabutik.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Robiłam bez jajka. Zamiast 1 łyżki mąki, dałam 3 łyżki mąki kukurydzianej. Doprawiłam słodką papryką w proszku i majerankiem, bez tego bulionu w proszku. Ja zrozumiałam, że ta bułka tarta ma być do obtaczania, a nie do środka do masy krokietowej i tak zrobiłam.
Kapustę i tofu trzeba dobrze odcisnąć to nie wyjdą "ciapowate". Łatwo się dają formować w takie prostąkątne kotleciki, no, krokiety właśnie ;-) Masa jest mokra więc dobrze trzyma bułkę.
Wczoraj zjedliśmy na obiad z dodatkiem duszonej botwinki i z sałatką z ogórka kiszonego, pora i buraków. Ryż mi do tego nie pasuje, źle się czuję bo posiłkach wysokowęglowodanowych. Ale krokiety pyszne, tylko wymagają doprawienia. Jeden mi został i posłużył jako wkład do burgera (bagietka, rukola, ketchup, pomidor) na lunch do pracy. Taki na zimno w tej formie chyba nawet bardziej mi smakował.
~Marta 2014-10-22 13:44:24.771

właśnie je zrobiłam - są PYSZNEEE.... aha i nie wyszły ciapowate - moze dlatego, że: zamiast mąki i bułki tartej dodałam tylko 4 łyżeczki bułki tartej (czyli więcej niż w przepisie). I zaczekałam 20 minut z gotową masą żeby się "przegryzła". Smażyłam na standardowej ilości oleju (jak do kotletów z płatów soi), na małym ogniu. Vegabutik - dzięki za ekstra przepis
~anga 2014-05-14 15:08:18.023


Rewelacyjne! Cała moja rodzina się zajadała, nawet dwulatek. Zamiast jaja mąka kukurydziana i pominęłam wywar. Mmmmmm
mjarocinek 2014-05-12 22:53:18.834

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kotlety z kaszy gryczanej, tofu i kapusty kiszonej (wegańska)
Krokiety z kapustą i grzybami (ovo-wege)
Pasztet sojowy z pieczarkami, tofu, kiszoną kapustą i warzywami (wegańska)
Krokiety z kapustą kwaszoną i pieczarkami (wegańska)
Krokiety ziemniaczane w sosie z ogórków kiszonych (wegańska)
Kapuśniak z kiszonej kapusty (wegańska)
Kapusta kiszona z kurkami (wegańska)
Zasmażana kapusta kiszona (wegańska)
Krokiety orientalne (z farszem na bazie kapusty i marchewki) (bez ograniczeń)
Farsz ze słodkiej kapusty do naleśników czyli krokietów (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas