7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zapiekanka z kuskusu z warzywami (przepis podstawowy)

Dobra opcja na wykorzystanie warzyw zalegających w lodówce. Robię ją także wtedy, gdy po prostu mam ochotę na kuskus. Jest świetną alternatywą dla makaronu i ryżu.

Średnia ocena: [4.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kuskus
mieszanka warzyw, np. kolorowa papryka, pieczarki, kabaczek, bakłażan, marchew, imbir; może też być fasola, brokuły, groszek czy cokolwiek, co wpadnie nam w ręce
cebula
czosnek
puszka pomidorów
ulubione przyprawy, np. świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, kumin, pieprz ziołowy i ostra papryka
oliwka

opcjonalnie: starty ser żółty

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa siekamy w drobną kostkę.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kolejno warzywa, zaczynamy od tych najtwardszych. Smażymy na średnim ogniu często mieszając, następnie dorzucamy przyprawy.

Na koniec dodajemy pomidory z puszki i kuskus. Zmniejszamy gaz do minimum i pilnujemy patelni - mieszamy i dolewamy wodę dopóki kuskus nie zmięknie. Uwaga, żeby nie przesadzić z wodą, zapiekanka powinna być zwarta, żeby można było ją kroić.

Wierzch można posypać serem żółtym i trzymać całość pod przykryciem aż do jego rozpuszczenia.

Wskazówki i uwagi:

Ponieważ zapiekanka jest najlepsza od razu po zrobieniu, trzeba dusić odpowiednio długo warzywa, aby uwolniły swój smak, dlatego ważne jest, aby trzymać wszystko na małym gazie.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2012-04-26 07:53:39.088
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Dawno już nie robiłam tej zapiekanki, choć kiedyś robiłam ją dość często. "Proszkowość" pewnie wzięła się z samego kuskusu, mi to nie szkodzi, ale jak komuś przeszkadza, to kuskus zawsze można przed dodaniem przepłukać. Jedno co jest pewne - zapiekanka wymaga porządnego doprawienia.
ryfka 2015-02-20 11:16:53.117


niestety nie do końca podeszła nam ta zapiekanka... smakowała nie wiedzieć czemu jak zupa pomidorowa z proszku, choć konsystencja była stała. następnym razem nie dodam pomidorów, niestety nie sprawdziły się tutaj.
majczi 2015-02-16 16:19:41.979

Zapiekanka to nazwa raczej umowna, chodzi o to, że potrawa jest zwarta i można ją kroić, jak inne zapiekanki w rodzaju choćby lazanii. Zapieka się na patelni pod przykryciem na małym gazie, gdzie temperatura rozchodzi się równomiernie jak w piekarniku, ale równie dobrze możnaby usmażone warzywa wymieszać z płynami i kuskusem i wstawić do piekarnika. Zwykła oszczędność czasu i energii..
ryfka 2012-04-26 17:42:06.367

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Gotowanie szparagów - przepis podstawowy (wegańska)
Kasza gryczana - przepis podstawowy (wegańska)
Amarantus, gotowanie - przepis podstawowy (wegańska)
Brązowy ryż z glonami - przepis podstawowy (wegańska)
Pasta lub dip słonecznikowy - przepis podstawowy i propozycje smaków (wegańska & RAW)
Ryż / gotowanie ryżu w pięciu wariantach - przepis podstawowy (wegańska)
Kuskus berberyjski z ciecierzycą i warzywami (wegańska)
Zapiekanka z tartych warzyw (wegańska)
Cukinia al'a Mizia - faszerowana warzywami i kuskusem (lakto-wege)
Szybki kuskus z papryką, pieczarkami i innymi warzywami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas