
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Sos szalotkowyNadaje się do wszelkiego rodzaju makaronów, ryżu czy pieczonych ziemniaków lub innych warzyw. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:kilka szalotek
1-2 łyżki masła lub margaryny 50 ml białego wina 150 ml śmietanki kremówki sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie:
Szalotki kroimy w plasterki i krótko smażymy na roztopionym maśle - tylko tyle, aby trochę zmiękły (zbyt długo smażone puszczają gorycz), zalewamy winem i czekamy aż alkohol odparuje.
Zmniejszamy gaz, dodajemy śmietankę i przyprawy, często mieszamy czekając aż sos zgęstnieje. Wskazówki i uwagi:Sosy na kremówce lubią się rozwarstwiać, dlatego ważne jest, jakiego tłuszczu użyjemy. Nie radzę używać oliwki ani oleju.
Najlepszy zaraz po ugotowaniu. ![]() Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Sos pesto (lakto-wege)Sos ziołowy 1 (lakto-wege) Sos tatarski (bez ograniczeń) Sos 8 jarzyn (wegańska) Sos waniliowy (bez ograniczeń) Sos kawowy (bez ograniczeń) Sos pieprzowy (wegańska) Sos musztardowy (wegańska) Sos imbirowy (wegańska) Sos Cumberland (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |