
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Dżem rokitnikowo-gruszkowyŻeby tylko być w stanie skołować owoce rokitnika! :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 porcja owoców rokitnika (np. 1 kg)
2 porcje słodkich i dojrzałych gruszek pokrojonych w kostkę, bez gniazd nasiennych i obranych jeśli pochodzą z nieznanego źródła (np. 2 kg) Przygotowanie:
Owoce rokitnika umyć, przebrać i włożyć do dużego garnka. Dodać troszkę wody i dusić pod przykrywką na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, uważając żeby się nie przypaliły, do momentu aż się rozpadną. Potem tak przygotowane owoce, lekko i krótko zmiksować blenderem ręcznym i przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek.
Następnie przetarte owoce połączyć z gruszkami i dusić do momentu, aż gruszki się rozpadną. Potem całość lekko zmiksować. Gorące przelać do wcześniej wyparzonych i suchych słoików. Dokładnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut. Gotowe postawić zakrętką w dół.
Nadesłał(a) ~zuma,
dnia: 2012-04-28 07:13:13.237
Źródło/autor przepisu: http://ammniam.dziecisawazne.pl/zapasy-na-zime-przetwory-owocowe-bez-curku-dzemy-z-rokitnika-i-aronii/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Chutnej śliwkowo-gruszkowy (wegańska)Ciasto gruszkowo - jabłkowe (wegańska) Ciasto gruszkowe (razowe) (wegańska) Muffiny gruszkowo-orzechowe (wegańska) Sok jabłkowo-gruszkowy (wegańska) Chutney gruszkowy (do słoików) (wegańska) Dżem mirabelkowy (wegańska) Niebiańska Tarta Gruszkowo Jabłkowa (lakto-wege) Idealny dżem malinowy (wegańska) Dżem wiśniowy niskosłodzony (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |