7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Soczyste burrito z czerwoną fasolą

Często kupujemy gotowe placki tortilli, kiedy przygotowanie własnych jest dziecinnie proste! I smakują znacznie lepiej niż kupne, pełne spulchniaczy tortille. Dlatego zachęcam do samodzielnego stworzenia tradycyjnego burrito.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 6

placki:
1 i 1/2 szklanki mąki (można użyć kukurydzianej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
3 łyżki oleju
(mokra ścierka kuchenna)

pozostałe składniki:
puszka czerwonej fasoli
puszka krojonych pomidorów
kilka łyżeczek ostrej papryki lub tabasco lub przyprawy do burrito
kilka liści sałaty
cebula
ogórek zielony
pomidor

Przygotowanie:

Mąkę z solą, wodą i olejem ugnieść. Powstałe ciasto podzielić na sześć w miarę jednakowych części. Uformować kulki i rozwałkować na oprószonym mąką blacie na cienkie placki (wielkości patelni).

Na rozgrzanej (do czerwoności ;-) ) patelni układamy placki z każdej strony po pół minuty. Nie dłużej, bo będą za suche. Smażymy bez oleju! Jest w cieście.

Każdy gotowy placek przykrywamy mokrą ścierką kuchenną (niech leżą pod nią dopóki nie będziemy nakładać farszu), dzięki temu będą elastyczne.

Reszta jest jeszcze łatwiejsza: fasolę z pomidorami podsmażamy na patelni, dodajemy, ostre przyprawy (wedle uznania). Gdy farsz trochę odparuje stanie się bardziej gęsty.

Na gotowe tortille kładziemy liście sałaty, pokrojoną w piórka cebulę, ogórka, pomidora i nasz farsz z fasoli i pomidorów.

Ważne jest połączenie surowych składników, ponieważ stanowią pewien kontrast dla ostrego smaku ;-) Smacznego!
Nadesłał(a) szczypta-wege, dnia: 2012-05-01 20:19:49.348
Źródło/autor przepisu: http://szczypta-wege.blog.onet.pl/Soczyste-burrito,2,ID468351378,n
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

ten przepis na placki jest absolutnie genialny!! dziś spróbuję je zapiec w piekarniku na podobieństwo "naczosów":)
Anszua 2012-11-03 19:33:58.631

Przepis już działa na moje zmysły... Muszę zaczekać do weekendu -oj, będzie uczta!
Dana 2012-05-07 18:51:46.331

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

A'la burrito - tortilla z farszem z czerwoną fasolą i granulatem sojowym (wegańska)
Ryż z czerwoną fasolą w pomidorach (wegańska)
Sałata z pomidorem, czerwoną fasolą i serem (lakto-wege)
Bakłażan nieźle nafaszerowany czerwoną fasolą z ryżem (wegańska)
Chili z cukinią, czerwoną fasolą i tofu (wegańska)
Owsianka z czerwoną fasolą i ogorkiem konserwowym (wegańska)
Sałatka ryżowa z czerwoną fasolą i marynowanymi pieczarkami (wegańska)
Proste pseudo-risotto by me (z czerwoną fasolą) (wegańska)
Gołąbki z ryżem i czerwoną fasolą w sosie pomidorowo - kokosowym (wegańska)
"Burrito" z naleśników z musem fasolowym i surówką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas