7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Drożdżowe bułeczki miodowe



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

5 dag drożdży
1 szklanka mleka
1/3 kostki masła
1/3 szklanki miodu
1 łyżeczka soli
1 kg mąki

Przygotowanie:

Drożdże rozprowadzić w 0,5 szklanki letniej wodzie i odstawić.

Przegotowane mleko wymieszać z masłem, miodem i solą. Ostudzić, dodać wyrośnięte drożdże i stopniowo wsypywać przesianą mąkę. Ciasto powinno być miękkie i nie kleić się. Należy zostawić je do wyrośnięcia przykryte ściereczką.

Kiedy dwukrotnie zwiększy objętość, jeszcze raz wyrobić i utoczyć kule. Lekko spłaszczyć i układać na natłuszczoną blachę. Odstawić jeszcze na 20 minut w ciepłe miejsce.

Piec ok. 25 min. W temp. 180 stopni.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-11-09 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Ciasta na wegetariańskim stole", Ewa Kmiecik, Natur Art. 2000
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bułeczki drożdżowe 1 (bez ograniczeń)
Bułeczki drożdżowe śniadaniowe (wegańska)
Waniliowe bułeczki drożdżowe (wegańska)
Bułeczki drożdżowe nadziewane (wegańska)
Chleb lub bułeczki drożdżowe w różnych wariantach (wegańska)
Drożdżowe bułeczki z suszonymi owocami (z mąki orkiszowej lub kamut) (wegańska)
Winegret miodowy (wegańska+miód)
Naleśniki kokosowo-miodowe (bez ograniczeń)
Bułeczki kajzerki (wegańska)
Bułeczki żytnie (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas