7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:ciasto:
1,3 szkl. mąki 1/3 szkl. ciepłego mleka 4 dag drożdży 0,25 kostki masła 1/7 szkl. cukru szczypta soli masa orzechowa: 0,5 kostki masła 0,5 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 0,25 szkl. śmietany kremówki 0,25 szkl. zmielonych orzechów lub migdałów krem budyniowy: 1,5 szkl. mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka masła 0,25 szkl. cukru pudru 1 szkl. leśnych owoców Przygotowanie:Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać mąkę, masło, cukier, sól i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Następnie ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić na 20 min. Ciasto piec ok. 40 min. w temp. 200°C. Odstawić do wystygnięcia. Wszystkie składniki masy orzechowej podgrzać i gotować na wolnym ogniu ok. 15 min. stale mieszając. Przestudzoną masę rozłożyć na cieście. Do mleka dodać budyń w proszku, cukier, cukier waniliowy i zagotować stale mieszając. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i dodawać po łyżce letni budyń. Powinna powstać gładka masa. Ciasto przekroić na dwa krążki. Na spodnim krążku rozłożyć krem budyniowy i owoce. Przykryć drugim krążkiem z masą orzechową. Tort chłodzić ok. 2 godz.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-11-12 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Ciasta na wegetariańskim stole", Ewa Kmiecik, Natur Art. 2000
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Tort truskawkowy (wegańska)Tort arbuzowy (wegańska & RAW) Tort bezjajomlek (wegańska) Tort Ambasador (wegańska) Tort makowy (wegańska) Tort warzywny (lakto-wege) Tort naleśnikowo-serowy (lakto-wege) Czekoladowy tort z brzoskwiniami (bez ograniczeń) Tort omletowy Marysieńka (bez ograniczeń) Tort migdałowo-orzechowy (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |