
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:ciasto:
25 dag mąki 12,5 g masła 15 ml kwaśnej śmietany 30 ml bardzo zimnej wody 4-6 mięsistych pomidorów 4 łyżeczki cukru 3 łyżeczki oregano pesto z bazylii (niekoniecznie) majonez tymiankowo-cytrynowy: 5 żółtek łyżeczka musztardy dijon 10 ml soku z cytryny sól pieprz 250 ml oliwy z oliwek 250 ml oleju słonecznikowego 2 łyżeczki siekanego tymianku + 4 foremki do tartaletek o średnicy ok. 10 cm Przygotowanie:
Zagniatamy mąkę z masłem. Po wyrobieniu ciasta na jednolitą masę dodajemy śmietanę i - jeśli jest zbyt ścisłe - wlewamy wodę. Zagniatamy kulę, zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki przynajmniej na 0,5 godziny.
Przyrządzamy majonez: żółtka ubijamy z musztardą, sokiem z cytryny, oprószając solą i pieprzem, potem - cały czas miksując - powoli wlewamy oliwę. Na końcu dodajemy siekany tymianek. Smarujemy tłuszczem 4 foremki do tartaletek. Pomidory kroimy w grube plastry. Cukier podgrzewamy na małym ogniu tak, aby się skarmelizował. Smarujemy karmelem każdą foremkę, układamy w niej plastry pomidora i suto posypujemy oregano. Rozwałkowujemy ciasto do grubości 5 mm, tak, aby starczyło na 4 kwadraty o boku 11 cm. Kawałki ciasta układamy na pomidorach, a brzegi zawijamy do środka foremek. Pieczemy przez 20-30 minut w temperaturze 190 stopni, aż ciasto nabierze złotego koloru. Gdy tartaletki lekko ostygną, przekładamy je na talerze, odwracając foremki do góry dnem. W sosjerce podajemy majonez tymiankowo-cytrynowy.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Sałatka/pasta meksykańska z awokado i pomidora z oregano (wegańska)Tartaletki ze szpinakiem i słonym bundzem (lakto-wege) Szparagi pieczone z dodatkiem oregano (wegańska) Ciecierzyca prażona z curry i oregano (wegańska) Oregano z oliwą (sos) do kluchów (wegańska) Fasolka szparagowa duszona z oregano (wegańska) Tartaletki z kremem waniliowym i truskawkami / jagodami / innymi owocami (wegańska) Małe tarty (tartaletki) z naturalnym jogurtem sojowym i jagodami (wegańska) Ryż śródziemnomorski - z cebulą, oliwkami i oregano (wegańska) Surówka z kapusty doprawiona oregano, miodem i imbirem (wegańska+miód) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |