7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Crespelle - włoskie naleśniki ze szpinakiem i ricottąCrespelle to po prostu włoska nazwa na naleśniki, które są popularne w całej Europie. Z ciekawostek: dawniej naleśniki kojarzone były z daniem dla biedoty (zupełnie jak pizza...) aż do 1895 roku, kiedy to w Montecarlo uraczono nimi księcia Walii. Księcia urzekła prostota tego dania i nazwał je Crepes Suzette na cześć swojej pani, co przyczyniło się do rozpowszechnienia naleśników wśród wyższych warstw społecznych :D
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki: na 8 naleśników8 naleśników (ciasto robiłam z mleka, dwóch jajek i mąki jasnej i ciemnej pół na pół, ale każde inne będą dobre)
oliwka z oliwek 350 g świeżego szpinaku 250 g wegetariańskiej ricotty cebula 1-2 ząbki czosnku 50 g drobno startego parmezanu 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej sól, pieprz 350 g passaty lub innego sosu pomidorowego Przygotowanie:
|
Podobne wg nazwy:Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami (ovo-wege)Naleśniki z brzoskwiniami i orzechami włoskimi (wegańska) Naleśniki ze szpinakiem pod żółtym serem (bez ograniczeń) Naleśniki ze szpinakiem w sosie serowym (bez ograniczeń) Ravioli ze szpinakiem, czyli włoskie, kwadratowe pierożki (wegańska) Łazanki ze szpinakiem, orzechami włoskimi i sproszkowanym imbirem (wegańska) Farsz do naleśników ze szpinaku z żółtym serem i śmietaną (lakto-wege) Naleśniki z mąki żytniej zapiekane ze szpinakiem (bez ograniczeń) Zielony farsz z brokuła i szpinaku (do naleśników) (wegańska) Farsz do naleśników ze szpinaku i serka ricotta, feta lub sera żółtego (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |