7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Crespelle - włoskie naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Crespelle to po prostu włoska nazwa na naleśniki, które są popularne w całej Europie. Z ciekawostek: dawniej naleśniki kojarzone były z daniem dla biedoty (zupełnie jak pizza...) aż do 1895 roku, kiedy to w Montecarlo uraczono nimi księcia Walii. Księcia urzekła prostota tego dania i nazwał je Crepes Suzette na cześć swojej pani, co przyczyniło się do rozpowszechnienia naleśników wśród wyższych warstw społecznych :D



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: na 8 naleśników

8 naleśników (ciasto robiłam z mleka, dwóch jajek i mąki jasnej i ciemnej pół na pół, ale każde inne będą dobre)
oliwka z oliwek

350 g świeżego szpinaku
250 g wegetariańskiej ricotty
cebula
1-2 ząbki czosnku
50 g drobno startego parmezanu
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
350 g passaty lub innego sosu pomidorowego

Przygotowanie:

1. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości oliwki.
2. Cebulę drobno siekamy i dusimy ją na oliwce do miękkości (potrzebujemy dużą patelnię), dodajemy przeciśnięty czosnek i szpinak, który dociskamy do dna patelni, aż oklapnie. Dodajemy przyprawy i dusimy przez chwilę.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.
4. Osączamy szpinak i mieszamy z ricottą i połową parmezanu.
5. W przypadku użycia passaty: podgrzewamy w małym garnuszku (na niewielkim gazie, bo lubi strzelać), aż zgęstnieje. Można dodać przyprawy - sól, pieprz, zioła.
6. Smarujemy środek naleśnika farszem, podwijamy boki i zwijamy w rulon. Układamy w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym brzegiem do dołu, polewamy passatą i posypujemy pozostałym parmezanem. Zapiekamy przez 20 minut.

Wskazówki i uwagi:

Danie trochę pracochłonne, ale warto :)
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2012-06-18 19:54:52.68
Źródło/autor przepisu: oparte na: http://www.cookveg.co.uk/vegetarian-recipes/recipe/italian-crespelle/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami (ovo-wege)
Naleśniki z brzoskwiniami i orzechami włoskimi (wegańska)
Naleśniki ze szpinakiem pod żółtym serem (bez ograniczeń)
Naleśniki ze szpinakiem w sosie serowym (bez ograniczeń)
Ravioli ze szpinakiem, czyli włoskie, kwadratowe pierożki (wegańska)
Łazanki ze szpinakiem, orzechami włoskimi i sproszkowanym imbirem (wegańska)
Farsz do naleśników ze szpinaku z żółtym serem i śmietaną (lakto-wege)
Naleśniki z mąki żytniej zapiekane ze szpinakiem (bez ograniczeń)
Zielony farsz z brokuła i szpinaku (do naleśników) (wegańska)
Farsz do naleśników ze szpinaku i serka ricotta, feta lub sera żółtego (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas