7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ciasteczka jak Hity (z ciastek holenderskich)

Na ten pomysł wpadła moja siostra Monika. Na takie upalne dni to przepis idealny, bo nawet nie trzeba włączać piekarnika :P



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

herbatniki holenderskie półsłodkie San
czekolada (ja uwielbiam Ivorie z Intermarche lub tę na lecytynie słonecznikowej w różowym opakowaniu z Lidla)

Przygotowanie:

Rozpakować herbatniki. Czekoladę połamać w kostki. Przygotować sobie połowę herbatników, a drugie pół odłożyć na później. Na każdym herbatniku położyć kostkę czekolady. Następnie herbatniczki z czekoladą ułożyć na folii czy talerzu i położyć w miejscu, gdzie pada słońce (najlepiej właśnie w takie upalne dni, w godzinach, gdy słońce jest najmocniejsze - wtedy czekolada szybciej się topi) i poczekać aż czekolada roztopi się na tyle, żeby można było nałożyć drugi herbatnik i docisnąć tak, aby czekolada roztarła się na całej szerokości herbatniczka.

Gotowe ciastko (dwa herbatniki przełożone czekoladą) wstawiamy do zamrażalnika, aby czekolada z powrotem stwardniała. Gotowe :)

W dni, kiedy nie ma takich upałów, można użyć piekarnika czy mikrofalówki. Tylko wtedy trzeba uważać, żeby herbatnik za bardzo nie zmiękł pod wpływem temperatury :)
Nadesłał(a) OpenWorld, dnia: 2012-07-04 22:08:58.689
Źródło/autor przepisu: Moja młodsza siostra
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

fajny pomysł :)
~:) 2014-07-07 15:03:34.902

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Gofry holenderskie z sosem truskawkowym (bez ograniczeń)
Sos holenderski w wersji vegan (wegańska)
Prawie jak smalec (wegańska)
Sznycel jarski - hit baru mlecznego na Marszałkowskiej (ovo-wege)
Sos holenderski do szparagów i innych warzyw (bez ograniczeń)
Grzyby jak ryby (wegańska)
Soczewica - jak gotować? (wegańska)
Mus jabłkowy kokosowo-waniliowy - najpyszniejszy do kanapek, naleśników, hit! (wegańska)
Pierogi ruskie jak od babci (wegańska)
Kruszonka na ciasto - jak zrobić (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas