7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Gulasz z fasolki szparagowej i innych warzyw

Pyszny, lekki, wegański gulasz w sam raz na lato!

Średnia ocena: [4.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 6-8

450 g zielonej fasolki szparagowej
1 duża cebula
2-3 łyżki oleju roślinnego
250 g zwartych ziemniaków
2 małe cukinie
2 duże pomidory, sparzone i obrane ze skóry
1/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki zatharu (opcjonalne)
sól i ewentualnie pieprz do smaku

ewentualnie feta do pokruszenia na wierzch

Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy, fasolkę myjemy i kroimy na kawałki długości ok. 1 cm. Ziemniaki obieramy, kroimy w średnią kostkę. Cukinie również kroimy w kostkę (nie obieramy). Z pomidorów wykrawamy gniazda nasienne, kroimy dość drobno.

W sporym garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Następnie dodajemy fasolkę szparagową, chwilę przesmażamy, dodajemy ziemniaki i cukinię. Wrzucamy pomidory, wlewamy 1/4 szklanki wody i przyprawiamy. Garnek nakrywamy przykrywką i całość dusimy, mieszając co jakiś, czas aż zmiękną ziemniaki - około 20-30 minut.

Podajemy z pokruszoną fetą (lub bez :) i dobrym pieczywem, polecam!
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2012-07-12 20:05:02.055
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2012/07/gulasz-z-fasolki-szparagowej-cukinii-i.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Robię podobne danie, ale doprawiam je inaczej. Zamiast świeżych pomidorów dodaję 1-2 łyżki koncentratu i czerwoną czubrycę, czasem też papryczkę chili. Fasolka mamut albo szparagowa żółta. Używam kabaczka z nie cukinii, bo za szybko się rozgotowuje.
Zdecydowanie bez pieczywa - do gulaszu z ziemniakami to totalny zapychacz.
~Marta 2014-10-01 13:05:30.538


Dodaliśmy tofu i zieloną fasolkę szparagową, czegoś jednak nam w tym dani brakowało. Poza tym-polecam, jest ok:)
Czosnkaty 2014-07-26 11:49:18.994

Właśnie zrobiłam pychotka!! Polecam, mimo ze akurat moja fasolka była niefajna, twarda strasznie; można ją Jasiem zamienić :)
Dodałam też kurkumę i curry, pietruszkę i inne ziółka, pyszne danie! Dzięki!
Asia Floyd 2013-07-20 15:36:41.499

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Fasolka szparagowa duszona z cukinią, pieczarkami i innymi warzywami (wegańska)
Gulasz z fasolki szparagowej z papryką (lakto-wege)
Gulasz bengalski (z ziemniaków, dyni, bakłażana i groszku lub fasolki szparagowej) (wegańska)
Sałatka brokułowa z fasolką szparagową, papryką i warzywami konserwowymi (lakto-wege)
Zupa z letnich warzyw - z pomidorem, cukinią i fasolką szparagową (wegańska)
Gulasz z seitanem i warzywami (wegańska)
Gulasz z fasolki i kuskusu (wegańska)
Soczewica z kalarepką i innymi warzywami (wegańska)
Fasolka szparagowa ze śmietaną (lakto-wege)
Omlet z fasolką szparagową (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas