7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Chleb razowy własnej roboty (na drożdżach)

Nie kruszy się, nie wysycha, jest łatwy, szybki w produkcji i smaczny.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na 3 małe foremki prostokątne (keksowe)

mąka pszenna graham - 1,5 kg (może być zwykła razowa z domieszką graham)
mąka sojowa - 3 czubate łyżki
drożdże - paczka
sól - 2 płaskie łyżki
woda - ok. 1 litra
+ olej do wysmarowania formy
+ mak / sezam / kminek do posypania

Przygotowanie:

Mąkę sojową wymieszać dokładnie w kubku z wodą, wlać do miski z mąką graham. W tym samym kubku rozpuścić w letniej wodzie drożdże, dodać do mąki. Dodać sól i kubek wody. Wyrabiać 15 minut ręką(mi) dodając wody, żeby ciasto miało konsystencję raczej rzadką, jak na ciasto (ma powoli spływać z ręki).
Dać wyrosnąć w przykrytej ściereczką misce około kwadransa.

Wysmarować foremki olejem. Przegnieść ciasto jeszcze raz i umieścić je w foremkach posypując dodatkami. Ma zajmować najwyżej połowę wysokości.

Po około 15-30 minutach rośnięcia rozgrzać piecyk. Gdy temperatura zbliża się do 100 st., włożyć podrośnięte ciasto do pieca. Dać temperaturze dojść do 220 st i zmniejszyć. Piec około godzinę (do zbrązowienia lekkiego albo odchodzenia chleba od foremki). Dać wystygnąć.

Wskazówki i uwagi:

Rzadka konsystencja (jak na ciasto) pozwala upiec się skórce, podczas gdy środek jest wilgotny i sprężysty.
Nadesłał(a) wojmat, dnia: 2000-07-14 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Warto uściślić: paczka drożdży - suchych. Świeżych daję około 50g a i tak chleb ucieka z foremek. Całe opakowanie to zdecydowanie za dużo. :)
~Kev 2011-08-30 19:57:07.057

ja chce wszystkie informacje o chlebie a nie jak sie go wypieki albo coś w tym stylu żaaaaaaaaaallllllllllllllllllllllllllllllllll
~kinia 2009-11-23 14:46:07.606

najlepszy jest wlasnej roboty chleb ale na zakwasie a nie na drozdzach, i do tego lekko solony kerrygold. super sprawa. ale taki drozdzowy tez smaczny, jednak nie tak jak zakwasowy
~parys 2008-12-09 11:34:05.856

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chleb razowy pszenno-owsiany (na drożdżach) (wegańska)
Chleb razowy na drożdżach z orzechami i czterema nasionami (wegańska)
Ser topiony własnej roboty (bez ograniczeń)
Przyprawa curry własnej roboty (wegańska)
Topinamburowo-orkiszowy chleb (na drożdżach) (wegańska)
Chleb żytni na zakwasie z drożdżami (wegańska)
Chleb z różnych zbóż (na drożdżach) (wegańska)
Legumina z razowego chleba (bez ograniczeń)
Chleb pszenny razowy (wegańska)
Chleb razowy drożdżowy na miodzie (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas