7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Jabłecznik / ciasto z jabłkami

Ciasto nie jest mocno słodkie. W razie potrzeby można dać więcej cukru, ale myślę, że takie jak w przepisie zupełnie wystarczy. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.

Średnia ocena: [4.25 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

3 obrane i pokrojone jabłka
1 szkl. mleka roślinnego
1 łyżka soku z cytryny
1/6 szkl. musu jabłkowego
1/6 szkl. oleju
1/2 szkl. cukru brązowego (ew. więcej)
1 łyżeczka skórki z cytryny
kilka porządnych kropel aromatu waniliowego
1 1/2 szkl. mąki zwykłej
1 1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

cukier puder

Przygotowanie:

Do mleka dodać sok z cytryny i odstawić na 5 min. Dodać olej, mus, cukier, skórkę cytrynową i aromat waniliowy, dobrze wymieszać. Przesiać do tego mąkę z przyprawami. Dodać sodę, proszek i sól, wymieszać. Jeżeli wydaje się za rzadkie - przesiejmy jeszcze trochę mąki.

Do foremki wlewamy połowę ciasta i dokładnie rozprowadzamy. Na to układamy jabłka. To polewamy resztą ciasta, rozprowadzamy i układamy na górze resztę jabłek.

Piec 45 min w 180 st. C (żeby sprawdzić, czy jest upieczone w środku, wbijamy w środek ciasta wykałaczkę i jeżeli ciasto się do niej nie przylepiło to znaczy, że ciasto jest dobre).

Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem lub robimy lukier i tym lukrem polewamy.

Wskazówki i uwagi:

* Jeżeli mamy mało słodkie jabłka, warstwy jabłek można posypać lekko cukrem.
Nadesłał(a) veganjihad, dnia: 2012-07-17 20:11:26.614
Źródło/autor przepisu: mieszanka różnych przepisów
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Pycha
Gandzia84 2014-04-16 23:01:03.367

polecam, bardzo dobre ciasto:D ja piekłam na podłuznej blasze i troche za duzo jabłek pokroiłam,ale oczywiscie nic sie nie znarmowało
wszyyyyystko zjeeedlismyyyy amamammaamma
aniuina 2013-12-04 22:02:43.609


Bardzo dobre ciasto. Zamiast 1/6 musu dałam cały mały słoik i część z niego rozsmarowałam pomiędzy spodem a wierzchem :)
Nula 2013-01-26 22:26:34.884

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciasto owsiane z jabłkami (wegańska+miód)
Ciasto ucierane z jabłkami (bez ograniczeń)
Ciasto cynamonowe z jabłkami (wegańska)
Ciasto greckie z orzechami i jabłkami (ovo-wege)
Ciasto amarantusowe z jabłkami (sypane) (lakto-wege)
Ciasto "przełożone" jabłkami i budyniem (bez ograniczeń)
Pyszne ciasto z jabłkami i bakaliami (ovo-wege)
Banany w cieście a'la placki z jabłkami (bez ograniczeń)
Ciasto sojowe (ze zmieloną soją) z jabłkami lub śliwkami (bez ograniczeń)
Jabłecznik (napój) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas