
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Uttapam, czyli bezglutenowe, fermentowane indyjskie omlety ze strączkowców i ryżuTe placki są dosyć niezwykłe - niczym, poza wyglądem, nie przypominają polskich, mącznych. Są raczej zwarte, mają konkretną, fajną konsystencję. Są sycące i naprawdę ciekawie się je robi :) Wyglądają jak placki, ale chyba faktycznie bardziej przypominają omlety. Tak czy siak - polecam!Maciej Szaciłło: "Uttapam wywodzi się z południowej kuchni indyjskiej. Tradycyjnie je się je na śniadanie często z warzywnym curry które nazywa się sambhar. Oryginalny przepis zawiera urad dahl – rodzaj soczewicy niestety u nas nie dostępnej. [...] Zwykła czerwona soczewica dostępna w większości polskich sklepów bardzo dobrze spełnia tę rolę. Ciasto z którego powstają uttapam jest lekko sfermentowane, co bardzo dobrze wpływa na trawienie dużej ilości białka w nim zawartego."
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
|
Podobne wg nazwy:Prosty pilaw (pulao) czyli indyjski, aromatyczny ryż (wegańska)Wegański omlet bezglutenowy (wegańska) Plow czyli ryż z marchewką (wegańska) Ciasteczka kokosowe z brązowego ryżu (bezglutenowe) (wegańska) Indyjski daal czyli puree z czerwonej soczewicy (z dodatkiem imbiru i mleka kokosowego) (wegańska) Pulao czyli ryż z groszkiem i orzechami (wegańska) Pulao czyli ryż z kalafiorem, marchewką i kukurydzą (wegańska) Puspana - indyjski ryż z groszkiem, papryką i smażonymi ziemniakami (wegańska) Omlet by me ;) (ovo-wege) Omlet! To jest to! (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Emilia 2015-06-03 19:12:07.417