
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:3 szklanki mąki gryczanej
4 szklanki startej cukinii 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki soku z kwiatów czarnego bzu (lub innego syropu) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki gorzkiego kakao 2 łyżeczki karobu 6 łyżek oleju kokosowego Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej cukinię i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, olej, proszek do pieczenia, kakao, karob, cynamon, słodzidła i ponownie dokładnie mieszamy.
Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy odrobinę wody lub mleka. Do wyłożonej papierem foremki nakładamy 3/4 ciasta, następnie wiśnie i pozostałą część ciasta. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 st. C. ![]() Źródło/autor przepisu: http://zielonawsrodludzi.blogspot.com/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:![]() Chelonia 2013-03-28 13:30:23.385 ![]() ryfka 2012-07-24 17:14:28.773 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Wegańskie, bezglutenowe ciasto czekoladowe z fasoli! (wegańska)Super czekoladowe ciasto z wiśniami (bez mąki pszennej!) (bez ograniczeń) Wegański tort czekoladowy z wiśniami (wegańska) Czekoladowe muffinki gryczane (bezglutenowe) (wegańska) Wegańskie czekoladowe muffinki (bezglutenowe) (wegańska) Ciasto czekoladowe (wegańska) Ciasto kakaowo-jogurtowe z wiśniami (bez tłuszczu) (bez ograniczeń) Czekoladowe ciasto babci (bez ograniczeń) Wegańskie ciasto czekoladowe (wegańska) Ciasto czekoladowo-orzechowe (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
U mnie wersja glutenowa, ze zwykłą mąką pszenną. Dałam 2 tabliczki czekolady gorzkiej (większość gorzkich czekolad jest wegańska, zawiera tylko zwykle lecytynę sojową, ale to chyba ok?), syrop z agawy zamiast soku z kwiatów bzu i 2 łyżki kakao (karobu nie miałam).
Uwaga! To jest duża ilość, a ciasto jest typu brownie, więc powinno być dosyć niskie. Lepiej przygotować dużą blaszkę. Ja piekłam w tortownicy 27 cm i było ok.
Część zjedliśmy wczoraj na ciepło z sorbetem truskawkowym. Resztę pokroiłam na takie niby batony i zabrałam do pracy jako przekąskę. Takie zimne na drugi dzień bardziej mi smakowało. Przypomina baton czekoladowy.
Następnym razem dałabym więcej wiśni, ale i tak polecam.
~Marta 2014-07-07 17:26:37.122