7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Papryka "sanatoryjna"

Łatwe, niezwykłe i pyszne :) Sikorska: "Nazywam ten przepis papryka "SANATORYJNA" ponieważ podczas pobytu w sanatorium w Kudowie podała mi go jedna z pań kuracjuszek. Jest wspaniała, a z takim przepisem nigdzie wcześniej się nie spotkałam i robię ją już od 5 lat. Pycha palce lizać."

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 12 dżemówek (8x370ml + 4x450ml)

4 kg papryki mięsistej (ładnie wyglądają kolorowe, łącznie z zieloną)
1 duża główka czosnku
80 g soli (4 płaskie łyżki stołowe)
1 szklanka octu 10%
3/4 szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka cukru

Przygotowanie:

Paprykę pokroić w paski (nie za cienkie), wymieszać z czosnkiem pokrojonym w plasterki i solą, odstawić na 4 godz. Po czterech godzinach wlać ocet, olej, wsypać cukier, wymieszać i pozostawić na kolejne 4 godz.

Następnie włożyć do słoików wlewając na końcu sos, który się wytworzy - papryka nie musi być przykryta w całości. Wstawić do garnka i zalać ciepłą lub gorącą wodą. Pasteryzować krótko, 5-10 minut od zagotowania się wody. Słoiki dokręcić i odstawić do wystygnięcia.

Wskazówki i uwagi:

Na noc też można zostawić do macerowania. To nie muszą być dokładnie 2 razy po 4 godziny.
Nadesłał(a) ~santorka, dnia: 2012-08-14 07:53:12.398
Źródło/autor przepisu: sikorska
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Tak, wyszła doskonała! Pyszna :) Komu przeszkadza smak czosnku, może pominąć, ale mi bardzo pasuje :) Szkoda że po paru miesiącach (3-4?) robi się nieco bardziej miękka, ale i tak super! Robiłam z octem winnym i dałam tylko 60g soli, ale 80g też byłoby pewnie ok, bo papryka nie była zbyt słona.
patrycccja 2013-09-27 13:33:44.043

Znam ten przepis z forum CinCin. Moja mama robi taką paprykę od lat. Bardzo polecam, jest pyszna i nie taka rozciapana jak w niektórych przepisach.
~Marta 2013-08-28 20:21:03.195

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Farszynki z papryką (ovo-wege)
Dynia z papryką (wegańska)
Grykę w paprykę (lakto-wege)
Papryka faszerowana soją (ovo-wege)
Gulasz z boczniaka z papryką (wegańska)
Omlet z groszkiem i papryką (bez ograniczeń)
Risotto z włoszczyzną i papryką (wegańska)
Sos do spaghetti (z papryką) (wegańska)
Papryka konserwowa (na zimę) (wegańska)
Papryka faszerowana cukinią (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas