7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Wegański placek szpinakowy

Pyszniutki zieloniutki :) Można podać z sosem chrzanowym. Grażyna: "Placek jest 'pieczony' w kuchence mikrofalowej, bo taki ma ładniejszy kolor, no i jest szybciej. Kto chce, może go upiec w piekarniku. [...] Robię go dla córki zawsze na Wielkanoc, a ona go wkłada do koszyka ze święconką, no bo taki dekoracyjny…"



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 opakowania mrożonego szpinaku – dachówka lub brykiety
ok. szklanki mąki
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki wody gazowanej
ząbek czosnku lub dwa
mała cebula
łyżeczka przyprawy warzywnej rozpuszczona w łyżce gorącej wody
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na odrobinie oleju razem z przyprawami, ale prócz soli. Szpinak rozmrażamy. Dodajemy do niego olej wymieszany widelcem z wodą gazowaną na emulsję, mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, solimy, dodajemy czosnek, cebulę i przyprawę warzywną. Mieszamy dokładnie, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Wlewamy ciasto do natłuszczonego pojemnika o średnicy lub boku ok. 20 cm i wkładamy do kuchenki najpierw na 4 min na 400 W, potem na 600 W na ok. 10 minut. Zostawiamy w kuchence, aby chwilę „odpoczął”.

Podajemy najlepiej z sosem czosnkowym (jasna zasmażka na zeszklonym na oleju rozdrobniomym czosnku, rozprowadzona bulionem warzywnym). Jest dobry na ciepło i na zimno, fajnie smakuje odgrzany na grillu lub patelni grillowej. Kolor ma doprawdy optymistyczny, a smak niezwykle ciekawy. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Szpinak celowo nie jest przesmażony - taki placek jest bardziej puszysty.

Placek można też upiec w piekarniku, w małej keksówce, na 180 st. C, ok. pół godziny.
Nadesłał(a) ~mika, dnia: 2012-08-17 07:06:12.706
Źródło/autor przepisu: http://www.grazynagotuje.pl/?p=803
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

A woda musi być gazowana?
~Flora 2013-03-24 02:44:23.934

Nie wiem co zrobiłam źle, po 1godz 20 min pieczenia w piekarniku wierzch był spieczony, a w srodku jedna wielka zielona breja...
anatemka 2012-08-24 11:36:52.618

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Makaron z wegańskim sosem szpinakowym (wegańska)
Wegańskie placki po węgiersku na szybko (bezglutenowe) (wegańska)
Chlebek szpinakowy (lakto-wege)
Kotlety szpinakowe (ovo-wege)
Szpinakowe klopsiki (bez ograniczeń)
Rolada szpinakowa (bez ograniczeń)
Naleśniki szpinakowe (wegańska)
Masło szpinakowe (lakto-wege)
Szpinakowa sałatka (wegańska & RAW)
Tarta szpinakowo-pieczarkowa (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas