
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 kg dojrzałej jarzębiny (po przymrozkach)
1 kg cukru (ja dodaję znacznie mniej - wg mnie połowa to i tak za dużo) 2 litry wody (cukier zagęszcza konfiturę, dlatego dla zachowania konsystencji zmniejszam też ilość wody) 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego Przygotowanie:
Jarzębinę dokładnie umyć. Poobrywać wszystkie jagódki z gałązek. Zagotować 2 litry wody, wsypać do wrzącej wody jarzębinę i gotować 8-10 minut. Odcedzić, do wywaru wsypać połowę cukru i zagotować.
Do wrzątku wsypać odcedzone owoce i gotować na małym ogniu około 10 minut. Odstawić na 1 dzień. Na drugi dzień dodać resztę cukru i gotować na małym ogniu około 20 minut. Mieszać. Z wierzchu zbierać powstałą pianę. Pod koniec gotowania lekko zakwasić kwaskiem cytrynowym. Gorącą konfiturę nakładać do wyparzonych słoiczków. Ustawiać je do góry dnem aż do ostygnięcia.
Nadesłał(a) ~mika,
dnia: 2012-08-18 06:47:46.593
Źródło/autor przepisu: ?
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Antyżylakowa jarzębina (kompot) (wegańska)Dżem z jarzębiny, gruszek i jabłek (wegańska) Konfitura z pomarańczy (wegańska) Konfitura jabłkowa (wegańska) Omlet z konfiturą wiśniową (bez ograniczeń) Agrestowe konfitury z ziołami (wegańska) Kompot z konfitur poziomkowych (wegańska) Konfitura bzowo-winogronowa (wegańska) Konfitura imbirowo-winna (wegańska) Papierówki zapiekane z konfiturą (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |