7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Kwiaty dyni/cukinii smażone w cieście naleśnikowymZawsze chciałam ich spróbować, ale raczej z ciekawości. Okazały się świetne! Po usmażeniu są chrupiące, a do tego mają delikatny, niezwykły smak. Nieco podobny do samej cukinii, ale jednocześnie słodkawy i kwiatowo-aromatyczny. Bo te kwiaty mocno i pięknie pachną. Przed smażeniem można wstawić je na trochę do wody jako bukiet - jeśli są podwiędnięte, przy okazji odzyskają nieco formę :) Dyniowate puszczają masę kwiatów, więc mam nadzieję, że z czasem staną się bardziej popularne i... tańsze.
Średnia ocena:
[5.0
z 2 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [7]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:kwiaty cukinii, kabaczka, dyni... generalnie dowolnych dyniowatych (nadają się wszystkie kwiaty, męskie i żeńskie - te drugie mają małe "owoce" u nasady)
olej do smażenia dość rzadkie ciasto naleśnikowe, np.: 1 szklanka mleka sojowego (może być z proszku) 2/3 szklanki mąki pszennej kopiata łyżeczka mąki ziemniaczanej duża szczypta soli ew. inne przyprawy, np. 1-2 łyżeczki curry (tego ciasta powinno wystarczyć na ok. 30 kwiatków) Przygotowanie:Po 1-sze: koniecznie umyj kwiaty. Żółty to bardzo atrakcyjny kolor dla owadów - dlatego wewnątrz pewnie znajdziesz jakichś mieszkańców. W moich były malutkie, jasne, słabo widoczne robaczki, które jednak bardzo łatwo dawały się wypłukać. Jeśli będzie wam wygodniej, możecie rozerwać kwiat z boku - w niczym to nie przeszkodzi, bo przecież nie będziemy ich faszerować. Co do ogonków, to fajnie jest je zostawić - wystarczy tylko przyciąć, żeby nie były za długie.
Teraz robimy ciasto naleśnikowe - powinno być wyraźnie słone i dość rzadkie, żeby nie oblepiło kwiatów zbyt grubą warstwą. To z przepisu na naleśniki w 10 minut (do którego składniki podałam powyżej) spisało się idealnie, choć jeszcze rzadsze też byłoby dobre. Do części dodałam curry - idealnie pasowało, ale musi być go sporo, żeby było wyczuwalne. A teraz już szybko: rozgrzewamy na patelni olej, smażymy kwiaty z obu stron do zrumienienia i odkładamy na papierowy ręcznik, żeby obciekły z tłuszczu. Ciepłe, moim zdaniem, lepsze :)
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2012-08-22 21:52:51.893
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
no tak, zupelnie zapomnialam o tych zensko meskich konotacjach! dzieki :)
~ksz 2012-08-23 23:08:14.259
Ksz, ale męskie przecież możesz zrywać! I tak niedługo przekwitną i urosną nowe, z tego co się dowiedziałam :)
patrycccja 2012-08-23 22:05:22.747 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kwiaty akacji w cieście naleśnikowym (ovo-wege)Kwiaty akacji lub bzu czarnego w cieście naleśnikowym (wegańska) Banany smażone w cieście naleśnikowym (wegańska) Zielsko na talerzu - kwiaty bzu smażone w cieście (wegańska) Banany w cieście naleśnikowym (ovo-wege) Szpinak w cieście naleśnikowym (wegańska) Kalafior w cieście naleśnikowym (bez ograniczeń) Zielsko na talerzu - żywokost w cieście naleśnikowym (wegańska) Parówki sojowe w cieście naleśnikowym z serem (lakto-wege) Racuszki z bananów czyli banany w cieście naleśnikowym (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
vea 2012-10-31 13:57:59.334