7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Chińszczyzna z makaronem lub ryżem

Chińszczyzny już trochę jest na Puszce. Mimo to dodaję mój przepis :-) Danie wzorowane jest na chińszczyźnie, jaką jadłam w Niemczech, w restauracji typu "fast food".

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

makaron [ryżowy, sojowy, spaghetti (przełamane na pół) lub jakikolwiek inny makaron] lub ryż
kapusta (zwykła lub pekińska)
marchew
por (lub cebula)
kiełki (w sumie dowolne, ja biorę najczęściej z fasoli mung i pozwalam im porządnie wyrosnąć)
ew. papryka lub inne warzywa
sos sojowy

Przygotowanie:

Gotujemy makaron lub ryż.

Warzywa kroimy w słupki i podsmażamy je "al dente", na końcu dodając kiełki, które wystarczy tylko ogrzać.

Mieszamy wszystko i dodajemy dużo sosu sojowego, tyle żeby potrawa była wystarczająco słona.

Wskazówki i uwagi:

U Chińczyków warzyw było proporcjonalnie do makaronu niewiele. Ja dodaję sporo warzyw, prawie w stosunku 1:1.

Jeśli ilość użytego sosu sojowego wydaje mi się wystarczająca, a potrawa wciąż jest mało słona dosalam zwykłą solą :o)

W oryginale używano zawsze makaronu, zdaje się, że ryżowego, ale ja właśnie "nastawiłam" za dużo kiełków i mieliśmy chińszczyznę przez trzy dni... ;-) W pierwszy dzień z makaronem, w drugi dla odmiany z ryżem, co okazało się strzałem w dziesiątkę - smakowało mi dużo lepiej jak z makaronem! A w trzeci dzień usmażyłam w/w warzywa plus pomidor bez sosu sojowego i podałam z ziemniakami - przepyszne!
Nadesłał(a) Iwo-na, dnia: 2012-09-04 20:50:59.303
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kolorowa chińszczyzna z makaronem sojowym lub ryżowym (wegańska)
Chińszczyzna wege - ryż z duszonymi warzywami i imbirem (wegańska)
Chińszczyzna z cytrynowo-pikantnym tofu i ryżem kokosowym (wegańska)
Chińszczyzna po polsku (wegańska)
Chińszczyzna z pekinką i boczniakami w lekko pomidorowym sosie (wegańska)
Chińszczyzna z groszkiem, brokułami i pędami bambusa (wegańska)
Nudle z kotletami sojowymi i warzywami - prawie jak chińszczyzna (wegańska)
Makaron z owocami (wegańska+miód)
Makaron z rokpolem (lakto-wege)
Makaron ze szpinakiem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas