7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Dżunken czyli faszerowana cukinia w sosie pomidorowymW pierwszej chwili było to dla mnie co najmniej dziwne połączenie, ale po zjedzeniu zmieniłam zdanie - cukinia faszerowana chlebem jest wspaniała! Danie godne gości.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: 2spora cukinia do faszerowania
około 4-6 bułek pełnoziarnistych lub chleb razowy o tej samej objętości (pieczywo może być czerstwe) bulion warzywny w proszku lub np. z tego przepisu 2 duże cebule sos pomidorowy jaki zwykle gotujecie* Przygotowanie:Cebulę szatkujemy i smażymy na złoto.
Bułki/chleb kroimy w dużą kostkę i zalewamy taką ilością ciepłego bulionu, żeby się dobrze namoczyły. Cukinię kroimy wzdłuż na pół i wybieramy miąższ z pestkami. Miąższ miksujemy ręcznym blenderem. Zmiksowany miąższ cukinii, namoczone bułki/chleb i usmażoną cebulę mieszamy, solimy i dosmakowujemy dowolnymi przyprawami. Tak przygotowanym farszem wypełniamy cukinię. Gotujemy sos pomidorowy(*). Cukinię układamy na blaszce i wlewamy do niej sos pomidorowy do wysokości cukinii. Zapiekamy w piekarniku w 180-200 st. C aż cukinia będzie miękka (lub "al dente"). Wskazówki i uwagi:Do farszu wykorzystuję zawsze domowej roboty chleb pszenny razowy na zakwasie, więc farsz jest naprawdę pyszny i wyraźny w smaku!
Osobiście danie to podaję z ziemniakami. * Co do sosu pomidorowego: można użyć po prostu gęstego przecieru pomidorowego, który doprawiamy na zimno i taki wylewamy na blachę z cukinią, co skróci i ułatwi przygotowanie potrawy.
Nadesłał(a) Iwo-na,
dnia: 2012-09-04 20:02:14.604
Źródło/autor przepisu: "Die Naturküche" Helma Danner (z małymi zmianami)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Cukinia faszerowana pomidorową cebulą (wegańska)Faszerowane jaja zapiekane z grzankami w sosie pomidorowym (bez ograniczeń) Papryka faszerowana ryżem i pieczarkami, z sosem pomidorowym (ovo-wege) Cukinia faszerowana na ostro (wegańska) Sphagetti z cukinii z sosem warzywno-pomidorowym (carbohydrates free) (wegańska) Pomidorowe roladki z cukinii (wegańska) Cukinia al'a Mizia - faszerowana warzywami i kuskusem (lakto-wege) Cukinia faszerowana kaszą gryczaną z twarogiem i cebulą (lakto-wege) Cukinia faszerowana soją, warzywami i pieczarkami (wegańska) Grillowana cukinia z sosem jogurtowym (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |