
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Placek przekładany masą orzechowąPomysł na ten placek podpatrzyłam na wegańskim blogu. W oryginale nazywa się "plackiem czeskim", jednak ja jeszcze dodałam do niego dżem z czarnej porzeczki i pozmieniałam składniki w masie oraz polewie.
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:placki:
3 szklanki mąki 100 g cukru 6 łyżek oleju 2 łyżki płatków owsianych zalanych gorącą wodą i wystudzonych 2 łyżki miodu sztucznego lub majówkowego (z mniszka) 1 łyżeczka sody 5 łyżek mleka sojowego 5 łyżek kakao 1/2 średniego rozgniecionego banana krem nr 1: 600 ml mleka roślinnego 2 opakowania budyniu śmietankowego (80 g) 4 łyżki cukru (można posłodzić miodem lub innym cukrem, dodać mniej lub więcej - jak kto lubi) 150 g zmielonych orzechów włoskich krem nr 2: 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego 1/3 szklanki cukru 2 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią troszkę aromatu waniliowego lub śmietankowego 1/2 szklanki i 2 łyżki mąki 2 łyżki oleju polewa kakaowo-orzechowa: woda olej cukier kakao orzechy włoskie zmielone dżem z czarnej porzeczki (najlepiej domowej roboty) - ok. 3/4 małego słoiczka Przygotowanie:
Z wymienionych składników zagnieść ciasto. Ma być gęste, lecz elastyczne. Jeżeli jest za gęste, należy dodać trochę mleka. Podzielić na 5 części, rozwałkować - placki wychodzą bardzo cienkie.
Piec w średniej blaszce w temperaturze 180 st. C około 15 minut każdy placek. Krem nr 1: odlewamy ponad pół szklanki mleka i rozrabiamy w niej budynie i cukier. Resztę mleka wlewamy do garnka i stawiamy na gaz. Gdy mleko zaczyna się gotować, zmniejszamy gaz i wlewamy powoli budyń do garnka, jednocześnie mieszając mleko. Gotujemy kilka minut i odstawiamy. Gotowy budyń miksujemy na gładką masę razem z mielonymi orzechami (ręcznym mikserem). Krem nr 2: w rondelku na małym ogniu należy ugotować 1 szklankę mleka z cukrem i aromatem. Do pozostałego zimnego mleka przesiać dokładnie mąkę, cały czas dokładnie mieszając trzepaczką. Następnie wymieszaną w mleku mąkę dodać do gotującego się mleka w rondelku i mieszać do uzyskania gęstej masy budyniowej. Na koniec dodać olej i wymieszać. Polewa: w oryginalnym przepisie była margaryna i mleko, więc zrobiłam swoją na oko jak zawsze :P Podgotowałam w małym garnku wodę z odrobiną oleju i cukrem. Gdy wszystko zaczęło się gotować, dodałam powoli kakao, podgotowałam jeszcze chwilę, dodałam zmielone orzechy włoskie, wszystko wymieszałam i polałam od razu placek. Kremy po ostudzeniu razem łączymy - można zmiksować blenderem, można też dodać jeszcze orzechów do smaku albo do gęstości - w zależności od tego, czy masa po połączeniu jest wystarczająco gęsta czy nie. Przekładamy każdy placek masą, przedostatni placek przekładamy dodatkowo (oprócz masy) dżemem z czarnej porzeczki - użyłam dżemu domowej roboty. Zakrywamy ostatnim plackiem, dociskamy i polewamy polewą górę placka oraz boki placka, jeśli wystarczy polewy. Wstawiamy do lodówki - na przynajmniej jeden dzień, żeby placki zmiękły. Wskazówki i uwagi:Z początku nie byłam przekonana do tych placków, które upiekłam - myślałam, że się nie udały, ale dwa dni później zmieniłam zdanie - placki zmiękły oraz smaki w całym cieście się połączyły, tak więc polecam zaczekać przynajmniej jeden dzień zanim skosztujecie tego placka :)
Mozna zrobic tylko masę z uzyciem budyniu smietankowego i orzechow ale wtedy propocje nalezy podwoic zeby nie wyszlo za malo masy. Ja tą masą z budyniu i orzechow przekladalam rowniez tort-robilam 1 biszkopt jasny i jeden ciemny i obydwa przekrawalam na dwie częsci.mase robilam tylko ta z orzechow i budyniu smietankowego z podwojnej porcji,wtedy tez przekladalam biszkopt dzemem z czarnej porzeczki w 1 lub 2 rzędach oraz czasami dodatkowo dawalam 1 gorzka czekoladę rozpuszczona w kapieli wodnej do jednego z czterech rzedow tortu,potem na koniec polewalam kakaową polewa.tak wiec jesli komus nie przypadną do gustu te placki to polecam zrobic taki tort - placki biszkoptowe sa od razu miekkie i nie trzeba czekac dwoch dni tylko kilka godzin az smaki sie polącza. ![]() Źródło/autor przepisu: Przepis na placki : http://weganskie.blogspot.com/2011/05/placek-czeski.html , przepis na masy z blogow : jadlonomia oraz weganie
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Ciacho czekoladowe przekładane masą czekoladowo-orzechową (bez ograniczeń)Placek jabłkowo - orzechowy (ovo-wege) Ciasto orzechowe z masą a'la karpatka (bez ograniczeń) Śliwki nadziewane masą twarożkowo-orzechową (bez ograniczeń) Niebo - ciasto jak kruche z masą jabłkową i orzechową (wegańska) Bananowiec niebananalny (przekładany) (wegańska) Przekładane ciasto czekoladowo-truskawkowe (wegańska) Ziemniaki pieczone przekładane warzywami (wegańska) Masa do wafla (ovo-wege) Kakaowa masa do wafli (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |