7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kefir z grzybka tybetańskiego

Kefir z grzybka tybetańskiego to samo zdrowie! Robi się go łatwo, z dwóch tylko składników.



Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

łyżeczka grzybka tybetańskiego
pół szklanki mleka sojowego (podobno na mleku kokosowym też wychodzi)

oraz niemetalowe przedmioty! - łyżeczka, sitko, słoik czy kubek

Przygotowanie:

Odmierzamy czubatą łyżeczkę grzybka tybetańskiego, wkładamy do umytego słoika, zalewamy mlekiem sojowym, słoik zakrywamy gazą i zabezpieczamy gumka recepturką. Odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce (18-15 st. C.). Po 24 godzinach mieszamy kefir łyżką i cedzimy przez sitko. Kefir pijemy od razu albo wstawiamy go do lodówki (należy go wypić w ciągu 24 godzin). Teraz grzybka płuczemy chłodną wodą (ale nie lodowatą) na sitku, aż woda z niego będzie leciała czysta.

Myjemy słoik, w którym robił się kefir. Wstawiamy z powrotem grzybka do słoika, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 24 godziny w cieple miejsce.

Wskazówki i uwagi:

Przy przyrządzaniu kefiru nie używamy przedmiotów metalowych! Mogą być szklane, drewniane, plastikowe. Tak więc łyżeczka, sitko używane do przyrządzenia kefiru - nie mogą być metalowe!

Więcej informacji znajdziecie m.in. na stronie, z której zabrałam przepis, a jest to ta strona umieszczona w źródle przepisu.

Ja robiłam kefir na mleku sojowym kupionym w sklepie - mleko to było bez cukru w skaldzie.
Nadesłał(a) OpenWorld, dnia: 2012-09-22 22:25:44.713
Źródło/autor przepisu: http://grzybektybetanski.pl/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Jejku, grzybek tybetański to moim zdaniem strasznie paskudztwo. Moja mama piła to coś, strasznie cierpkie, ale w końcu się potwornie rozrósł, i go zamroziła. Powiedz tylko czy ten kefir jest smaczny.
Euforio 2012-10-17 23:01:41.576

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ser wegański, który się topi (na grzybku tybetańskim) (wegańska)
Kefir domowy (lakto-wege)
Chłodnik pomidorowy z kefiru (lakto-wege)
"Kefir" wegański porzeczkowy (wegańska)
Omlet "grzybek" (ovo-wege)
Grzybki marynowane (wegańska)
Marynowane grzybki (wegańska)
Miętowe grzybki (wegańska)
Omlet "grzybek" na mleku (bez ograniczeń)
Makaron z grzybkami po tajsku (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas