7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Powidła śliwkowe z czekoladą (bez dodatkowego cukru)

Śliwki w czekoladzie - klasyka. Powidła z czekoladą - nowe odkrycie :) W oryginalnym przepisie był cukier, ale w moim, tak samo jak w tradycyjnych powidłach, go nie ma. Wystarczy słodycz owoców... i czekolady.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg dojrzałych węgierek (najlepiej takich, którym przy ogonku marszczy się już skórka - są najsłodsze)
LUB
gotowe powidła (choćby i sklepowe)

60-100 g ciemnej, gorzkiej czekolady 70%
można też zmniejszyć ilość czekolady dodając kakao holenderskie (zwł. gdy zawartość kakao w czekoladzie jest za niska)
+ ew. przyprawa piernikowa

Przygotowanie:

W praktyce robię tak, że przygotowuję dużą porcję tradycyjnych powideł, a kiedy mają już odpowiednią gęstość i smak większość przekładam do słoików, a resztę przerabiam na wersję czekoladową: dodaję czekoladę połamaną w kostki, mieszam aż się roztopi, próbuję i jeśli jest za mało czekoladowe, to dokładam więcej. Zagotowuję całość, gorące nakładam do słoiczków i dalej jak z tradycyjnymi - pasteryzuję albo i nie :)

Można też samemu od podstaw:

Śliwki opłukać, przekroić na połówki, usunąć pestki. Włożyć na dużą patelnię żeliwną lub do płaskiego garnka z grubym dnem - im większa średnica, tym większa powierzchnia parowania i tym szybciej powidła będą gotowe. Smażyć na małym ogniu przez co najmniej 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu i uważając aby śliwki nie przypaliły się. Masa powinna być ciemna i gęsta (w razie potrzeby wydłużyć czas smażenia). Na koniec dodać czekoladę połamaną na kostki, roztopić i zagotować. Nałożyć do słoiczków.

Wskazówki i uwagi:

Powidła będą przywierać, a pod koniec mogą się nawet lekko przypalać. To normalne i wręcz nadaje im aromatu - takie przypalone powidła są najbardziej aromatyczne! :) Nie ma też co panikować - później wystarczy pogotować w garnku wodę (ew. z dodatkiem soli i/lub sody) i wszystko zejdzie bardzo łatwo.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2012-10-11 19:16:01.596
Źródło/autor przepisu: mix: http://puszka.pl/przepis/6595-powidla_sliwkowe_bez_cukru_.html połączone z http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/sliwki/konfitura_z_czekolada/przepis.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zaszalałam!Zrobiłam powidła z czekoladą, a właściwie miałam za mało czekolady, więc oprócz niej dosypałam trochę kakao i cukru. Część śliwek na początku zblendowałam, dzięki czemu nie trzeba było ich podlewać wodą, co skróciło czas ich duszenia.
Dana 2014-08-31 17:32:46.611

wielkie dzięki za odpowiedź! właśnie chodziło mi o te dwa musy, które podałaś ;). okej, czyli czekam do wczesnej jesieni i jadę z koksem, nie mogę się doczekać :D. może teraz pokombinuję coś z brzoskwiniami :).
majczi 2013-08-30 15:49:59.861

Na powidła najlepsze węgierki. Węgierki właśnie zaczęły się pojawiać, ale najlepsze są na koniec sezonu, kiedy są bardzo dojrzałe i nałapały się słońca. Wręcz żeby miały pomarszczoną końcówkę przy ogonku - to znak, że są idealne i słodziutkie :) Czyli 2ga połowa września na pewno, a czasem (zależy od roku) również na początku października.
Co do jabłek to ewidentnie jesień - tutaj ceny, z tego co się orientuję, nie będą się dramatycznie zmieniać. Raczej dostępne odmiany. Teraz jest sezon na antonówki. Nie trwa on zbyt długo, więc jeśli chcemy je zachować na później to polecam puszka.pl/przepis/5918-antonowki_w_sloikach_na_szarlotke_i_nie_tylko.html
Mus jabłkowy robiłam z różnych odmian, najczęściej "dostanych", które nawet nie wiem jak się nazywają ;) Niestety nie potrafię powiedzieć, które się nadają, a które nie - sprawdziłam, że kosztele są przepyszne do jedzenia, ale po przerobieniu na mus robią się papierowe w smaku ;) Dodam jeszcze, że z czerwonych jabłek wychodzi mniej ładny (co nie znaczy że mniej smaczny!) mus. Ciemniejszy, lekko brązowy. A to moje ulubione przepisy:
* puszka.pl/przepis/2501-mus_jablkowy_bez_cukru_.html
* puszka.pl/przepis/5337-mus_jablkowy_kokosowo-waniliowy-do_kanapek_nalesnikow_hit_.html - absolutnie uwielbiam! Uwielbiam!!! :D
patrycccja 2013-08-30 15:33:56.239

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Powidła śliwkowe (bez cukru) (wegańska)
Śliwkowe ciasto bez cukru (wegańska)
kanapki z powidłami śliwkowymi (wegańska)
Powidła węgierkowe (bez mieszania)! (wegańska)
Sernik brzoskwiniowy, prawie bez cukru (bez ograniczeń)
Pyszna szarlotka bez cukru (wegańska)
Bezglutenowa szarlotka (bez cukru) (wegańska)
Mus jabłkowy (bez cukru) (wegańska)
Powidła z piekarnika - bez stania i mieszania (wegańska)
Ciasto pestkowo-daktylowe bez cukru (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas