
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Grecka zupa bakłażanowa z pomidoramiZupa świetnie nadaje się na lato, genialnie orzeźwia, odświeża. Ale myślę, że na chłodniejsze dni też będzie dobra. W przepisie nazywa się 'bakłażanowe szaleństwo', bo z pewnością jest szaleństwem witaminowym i smakowym :)
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:4 pomidory
2 nieduże bakłażany ząbki czosnku bazylia suszona lub świeża ok. 2 litry wody lub bulionu warzywnego sól, pieprz oliwa Przygotowanie:
Zaczynamy od obierania bakłażanów. Możemy wyciąć ich wnętrze z pestek, ale nie jest to bardzo konieczne. Należy je pokroić w paski o szerokości 1 cm. Wrzucamy do durszlaka, posypujemy solą i zostawiamy na chwilkę.
W tym czasie kroimy pomidory, na przykład na osiem części, nie trzeba obierać wcześniej ze skórek, chyba, ze ktoś nie lubi. Potem czosnek - zużywam około 8 ząbków i trę je na tarce. W garnku zagotowujemy wodę lub bulion. Spocony bakłażan wycieramy papierowym ręcznikiem i wrzucamy na patelnię z oliwą. Ma zmięknąć i się porządnie podsmażyć. Jak będzie miękki i lekko zacznie przywierać, dajemy pomidory, czosnek i dużoooo bazylii (około 1/3 paczki, jak nie więcej), sól i odrobinę pieprzu. Smażymy, mieszając, dopóki nie zrobi się bakłażanowo-pomidorowa papka. Następnie wrzucamy do zagotowanego bulionu i gotujemy około 10 minut. Na koniec sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy, zupa powinna być intensywna, kwaskowata. Wskazówki i uwagi:Można podać z ciemnym chlebem grzankami, a nawet zapiec serem.
Robiłam też wersję miksowaną, ale nie smakuje moim oczom tak bardzo jak ta klasyczna. ![]() Źródło/autor przepisu: Kolekcja: Kuchnie swiata, Kuchnia grecka, Opracowanie: Marta Orłowska
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:![]() Bakłażana podsmażyłam naprawdę porządnie i jego smak u mnie wcale się nie zgubił. Podałam z razowym żytnim makaronem. Luna7 2013-07-05 18:16:07.634 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() właśnie zjadłam, bardzo dobra! podobnie jak Ryfka użyłam pomidorów z puszki (2x400 ml, odcedzone), a bulionu dałam tylko pół litra, dzięki czemu zupa jest gęsta i treściwa. wszystko fajnie i smacznie, tylko szkoda, że smak bakłażana gdzieś się gubi po tym gotowaniu :(. majczi 2013-07-05 17:23:04.141 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Zupa bakłażanowa (wegańska)Melitzanosalata - grecka pasta (dip) bakłażanowa (wegańska) Zupa-krem bakłażanowa (lakto-wege) Farsz bakłażanowy z papryką i pomidorami, do naleśników (wegańska) Sałatka z pomidora i ogórka z włoskim serem ricotta lub grecką fetą (lakto-wege) Zupa prowansalska z pomidorami (wegańska) Zupa z włoszczyzny z pomidorami (wegańska) Zupa z pomidorów z rozmarynem (wegańska) Zupa z pomidorów i banana (wegańska) Pasta brokułowo - bakłażanowa (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
ryfka 2013-07-05 18:43:35.256