7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Grecka zupa bakłażanowa z pomidorami

Zupa świetnie nadaje się na lato, genialnie orzeźwia, odświeża. Ale myślę, że na chłodniejsze dni też będzie dobra. W przepisie nazywa się 'bakłażanowe szaleństwo', bo z pewnością jest szaleństwem witaminowym i smakowym :)

Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

4 pomidory
2 nieduże bakłażany
ząbki czosnku
bazylia suszona lub świeża
ok. 2 litry wody lub bulionu warzywnego
sól, pieprz
oliwa

Przygotowanie:

Zaczynamy od obierania bakłażanów. Możemy wyciąć ich wnętrze z pestek, ale nie jest to bardzo konieczne. Należy je pokroić w paski o szerokości 1 cm. Wrzucamy do durszlaka, posypujemy solą i zostawiamy na chwilkę.

W tym czasie kroimy pomidory, na przykład na osiem części, nie trzeba obierać wcześniej ze skórek, chyba, ze ktoś nie lubi. Potem czosnek - zużywam około 8 ząbków i trę je na tarce. W garnku zagotowujemy wodę lub bulion.

Spocony bakłażan wycieramy papierowym ręcznikiem i wrzucamy na patelnię z oliwą. Ma zmięknąć i się porządnie podsmażyć. Jak będzie miękki i lekko zacznie przywierać, dajemy pomidory, czosnek i dużoooo bazylii (około 1/3 paczki, jak nie więcej), sól i odrobinę pieprzu. Smażymy, mieszając, dopóki nie zrobi się bakłażanowo-pomidorowa papka.

Następnie wrzucamy do zagotowanego bulionu i gotujemy około 10 minut. Na koniec sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy, zupa powinna być intensywna, kwaskowata.

Wskazówki i uwagi:

Można podać z ciemnym chlebem grzankami, a nawet zapiec serem.
Robiłam też wersję miksowaną, ale nie smakuje moim oczom tak bardzo jak ta klasyczna.
Nadesłał(a) pani gałganek, dnia: 2012-11-09 07:53:36.445
Źródło/autor przepisu: Kolekcja: Kuchnie swiata, Kuchnia grecka, Opracowanie: Marta Orłowska
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

U mnie też wyraźnie było czuć smak bakłażana. Podsmażyłam go na jasny brąz. Ale użyłam tylko jednej puszki pomidorów, wraz z zalewą. Może to o to chodzi? Pomidory nie zdominowały wszystkiego.. Wyszła taka podkręcona pomidorowa :)
ryfka 2013-07-05 18:43:35.256

Oho, ja też zrobiłam ją dziś na obiad!
Bakłażana podsmażyłam naprawdę porządnie i jego smak u mnie wcale się nie zgubił.
Podałam z razowym żytnim makaronem.
Luna7 2013-07-05 18:16:07.634


właśnie zjadłam, bardzo dobra! podobnie jak Ryfka użyłam pomidorów z puszki (2x400 ml, odcedzone), a bulionu dałam tylko pół litra, dzięki czemu zupa jest gęsta i treściwa. wszystko fajnie i smacznie, tylko szkoda, że smak bakłażana gdzieś się gubi po tym gotowaniu :(.
majczi 2013-07-05 17:23:04.141

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa bakłażanowa (wegańska)
Melitzanosalata - grecka pasta (dip) bakłażanowa (wegańska)
Zupa-krem bakłażanowa (lakto-wege)
Farsz bakłażanowy z papryką i pomidorami, do naleśników (wegańska)
Sałatka z pomidora i ogórka z włoskim serem ricotta lub grecką fetą (lakto-wege)
Zupa prowansalska z pomidorami (wegańska)
Zupa z włoszczyzny z pomidorami (wegańska)
Zupa z pomidorów z rozmarynem (wegańska)
Zupa z pomidorów i banana (wegańska)
Pasta brokułowo - bakłażanowa (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas