+ dodatki (idą do gara z suchymi):
dwie skrojone na kawałeczki/kwadraciki czekolady gorzkie
Przygotowanie:
Piec w temp. 180 st. C. Trochę natłuścić blachę na muffiny albo stosować papilotki do pieczenia muffinek.
Potrzeba jednego dużego gara, jednego małego gara i szklanki.
W dużym garze mieszacie suche składniki. W małym garze - mleko z octem i zostawiacie na 5 minut, polecam mieszać, mikstura się fajnie zagęści po chwili. W szklance, którą i tak ubrudziliście innymi ingrediencjami polecam odmierzyć olej (plus ew. zmieszać go z sokiem).
Do gara z suchym wlewacie mokre, miksujecie, wlewacie olej - miksujecie dalej na jednolitą masę.
Nie wiem jaka macie blachę, ale pamiętajcie nie wsadzać/wlewać ciasta do samej góry, bo wyrośnie - wiadomo. Polecam piec 22 min z okładem i dziobać wykałaczką, by zbadać czy brak zakalca.
Wskazówki i uwagi:
Jeśli macie wśród bliskich kogoś, kto nie może żyć bez czekoladowych delicji na wegańskiej diecie, to to jest odpowiedź. Pierwsze muffiny, które nie są gumiaste.
Mój przepis to uproszczona i sprawdzona wersja http://www.egglesscooking.com/2012/05/18/vegan-chocolate-chip-muffins-recipe/ gdy okazało się, że paru rzeczy nie mam w kuchni. Mimo tego działa świetnie w rodzimych warunkach.
Jeśli Almond Milk, Apple Cider Vinegar, Unsweetened Applesauce, Coconut Oil, Whole Wheat Pastry Flour, Vegan Chocolate Chips to normalka u Ciebie w kuchni, to jeszcze raz polecam http://www.egglesscooking.com/2012/05/18/vegan-chocolate-chip-muffins-recipe/, na bank będzie wypas.
Nadesłał(a) Lejdi Kapandi,
dnia: 2012-11-22 07:31:25.92
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Dobre :) Faktycznie niegumiaste (a w każdym razie w porównaniu do innych babeczek).
~J.
2015-12-04 02:48:30.041
Dlaczego tutaj babeczki wychodzą, a moje wybuchły jak wulkany i zalały całą blaszkę? Wszystko w przepisu robiłam.Dodatkowo to co się z góry spiekło nie smakowało za dobrze- niby chrupkie, ale jak się gryzło to się ciągnęło. Smakowało jak karmel z kakao. I tyle.
~Kasia
2015-11-14 22:12:54.517
bardzo smaczne, ja bym dała jednak troche wiecej kawałeczków czekolady. Ale i tak dobry przepis, nie wyszły gumiaste, tylko ja musiałam piec z godzine ale to kwestia piekarnika ;) Robiłam tydzien temu i zaraz biore sie za nie znowu :)
~jump
2015-10-24 11:07:53.439
~J. 2015-12-04 02:48:30.041