7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Chleb gryczany z orzechami, gruszkami i syropem klonowym

Pyszny chleb o wyrazistym smaku, wilgotny dzięki gruszkom, z dodatkiem sporej ilości orzechów, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Nie jest zbyt słodki, fenomenalnie smakuje z kremem czekoladowym ;-)

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: Na 2 płaskie lub 1 większy bochenek

100 g kaszy gryczanej niepalonej
100 ml wrzącej wody
2 dojrzałe, ale jędrne gruszki
100 g ulubionych orzechów (użyłam laskowych)
50 ml syropu klonowego + 1 łyżka
100 g mąki gryczanej
300 g jasnej mąki orkiszowej
300 ml wody
1/4 łyżeczki świeżych drożdży
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną zalewamy 100 ml wrzącej wody, odstawimy na ok. 2 h lub do całkowitego wchłonięcia płynu. Odsączamy na sicie.
Orzechy grubo siekamy, gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.

W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy syrop klonowy, obie mąki, kaszę, sól i orzechy, zagniatamy ciasto (będzie dość rzadkie i lepkie - można to zrobić hakiem w robocie kuchennym). Na sam koniec zagniatamy dodajemy gruszki, wyrabiamy tylko tyle, aby równomiernie rozmieścić je w cieście.

Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na omączonym blacie/stolnicy pod ściereczką na ok. 1.5 -2 h zakładając je w tym czasie na kopertę dwukrotnie.

Po wyrośnięciu, dzielimy je na dwie części, przekładamy do dwóch lub jednej większej keksówki (natłuszczonej i omączonej) i odstawimy do ponownego wyrośnięcia, które może się odbyć nocą w lodówce.

Gdy chleby wyrosną, nagrzewamy piekarnik do 210 st. C umieszczając w nim blachę z wodą. Przed włożeniem foremek z chlebem usuwamy blachę z wodą.

Chleby pieczemy ok. 30 minut, studzimy na kratce.
Polecam! :)

Wskazówki i uwagi:

Jest to zmodyfikowany przepis z książki "Brot" Bernda Armbrusta.
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2012-12-04 23:45:12.138
Źródło/autor przepisu: http://www.zielenina.blogspot.com/2012/12/chleb-gryczany-z-gruszkami-orzechami-i.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Super chleb. Bardzo nam smakował i pewnie będę jeszcze ten przepis powtarzać.
bartolome 2012-12-13 12:23:01.851

agnmid jakbyś miała problem z kupieniem maki jak najbardziej możesz zmielić kaszę, ale te nieprażoną. Syrop możesz zastąpić syropem z agawy, jakimkolwiek słodem albo melasą.
zielenina_blog 2012-12-06 19:47:53.403

mąkę gryczaną można spokojnie kupić w marketach lub sklepach ze zdrową żywnością, ale też można po prostu zmielić kaszę - najlepiej zmielić, następnie przesiać i to co zostało zmielić jeszcze raz (nie wiem czy to istotne z punktu widzenia tego chleba, ale kiedyś robiłam ciasto gryczane z puszki i niedokładnie zmieliłam kaszę, dzięki czemu zamiast ciasta miałam raczej pudding)
~gość 2012-12-06 14:58:27.688

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Marcepanowe ciasto z gruszkami i jezynami w syropie klonowym (bez ograniczeń)
Chleb gryczany (wegańska)
Pasta serowa z gruszkami i orzechami włoskimi (lakto-wege)
Bezglutenowe ciasto bananowe z gruszkami i orzechami (wegańska)
Chleb amarantusowy z bananem i orzechami (ovo-wege)
Zupa gryczana z orzechami włoskimi (wegańska)
Kasza gryczana z orzechami arachidowymi (wegańska)
Cebulowy gryczany wegański chleb bezglutenowy z automatu (wegańska)
Chleb esseński (z mąki gryczanej i podkiełkowanego ziarna) (wegańska)
Chleb z rodzynkami, orzechami włoskimi i ziarnami kolendry (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas