7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Zupa-krem szparagowa zabielana śmietanąPodawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub paluszkami.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki: dla 6 osób0,5 kg szparagów
3 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego (opcjonalnie) 1,5 l wywaru z warzyw bez kapusty 1 łyżka mąki 1 szkl. śmietany sól cukier pieprz zielona pietruszka ew. 1-2 żółtka Przygotowanie:Szparagi umyć, obrać, uciąć czubki, które należy obgotować wrzucając do wrzącej, osolonej wody na 1-2 minuty. Resztę szparagów pokroić w kawałki, poddusić na oleju (można to pominąć), a następnie ugotować na wywarze z warzyw, przetrzeć lub zmiksować, dodać czubki szparagów i gotować ok. 10 min. na wolnym ogniu.
Podprawić zawiesiną z mąki i śmietany, doprawić do smaku. Przed podaniem dodać zieloną pietruszkę. Można podprawić żółtkiem. Żółtko należy rozprowadzić w niewielkiej ilości zupy, a następnie dodać do zupy, starannie wymieszać.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-11-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Zupa-krem kalafiorowa zabielana (lakto-wege)Zupa ziemniaczano-szczawiowa (krem zabielany) (lakto-wege) Zupa krem z selera naciowego i marchewki, zabielana (bez ograniczeń) Zupa krem z groszku zielonego i włoszczyzny, zabielana (bez ograniczeń) Zupa-krem szparagowo-porowa (wegańska) Zupa-krem z brokułów zaprawiana śmietaną (lakto-wege) Zupa-krem ziemniaczano-selerowa ze śmietaną i serwatką (lakto-wege) Sos beszamelowy do szparagów i zupa-krem szparagowa (wegańska) Gulasz z boczniaków zabielany śmietaną (lakto-wege) Fasolka szparagowa ze śmietaną (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |