7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Tort makowy

Mój pierwszy (w dodatku wegański) tort, który miał być czymś więcej niż ciastem, a jednocześnie pasować do klimatu Bożego Narodzenia (: Nie jest całkowicie moim pomysłem - pomysł na biszkopt ukradłam, a reszta to już kwestia dopasowania składników do okazji.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

biszkopt:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru (ja dałam 1/2 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 torebka cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka mleka sojowego
1 łyżeczka sody (powinnam rozpuścić ją w mleku, ale zapomniałam, więc dodałam tak)
2 łyżki soku z cytryny

masa makowo-budyniowa:
900 g maku zmielonego*
2 budynie w proszku
ok. 600 ml mleka + 1/2 kubka mleka do budyniu
300 g cukru (lub ilość dostosujcie do upodobań)
50 g margaryny (choć jak pominiemy, niewiele stracimy, mam wrażenie)
olejek waniliowy

Przygotowanie:

Składniki na biszkopt mieszamy. Następnie przekładamy do posmarowanej olejem dużej, okrągłej foremki. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Upieczony biszkopt powinien odczekać przynajmniej 12 godzin. Ja zrobiłam 2 biszkopty, ponieważ zależało mi w miarę na wysokim torcie (dodatkowo jeden biszkopt czekał dobę, drugi tylko do ostygnięcia, ale nie widzę różnicy.) Następnie przekrawamy każdy biszkopt na 2 części (lub więcej, jeśli damy radę).**

Teraz masa. Proszek budyniowy trzeba rozmieszać w mleku (pół kubka). Następnie pozostałe mleko gotujemy, dodajemy cukier, margarynę i mak, mieszamy. Dodajemy proszek budyniowy wymieszany z mlekiem i olejek waniliowy. Często mieszamy aż do uzyskania gęstej konsystencji. Czekamy aż ostygnie i zgęstnieje jeszcze bardziej!

Teraz tworzymy tort :) Każdy biszkoptowy krążek po kolei namaczamy olejkiem waniliowym i kładziemy, smarujemy 1/4 masy makowej, kładziemy kolejny biszkopt również namoczony olejkiem, smarujemy masą i taaak aż ułożymy 4 biszkopty.

Na koniec robimy jeszcze polewę czekoladową (przepisu nie podaję, ponieważ choć polewa była pyszna, to składniki bardzo bardzo na oko.) Dobrze będzie jak tort chociaż przegryzie się dobę i już podajemy zgłodniałym gościom.

Wskazówki i uwagi:

Ten tort jest bardzo na oko! ;) Początkowo masa miała być tylko makowa bez budyniu, ale nie miałam zaufania że zastygnie, więc dodałam budynie. Wrzucam ten przepis szczególnie dlatego, że naprawdę można coś wyczarować z niczego nawet jeśli nie możecie znaleźć dokładnego przepisu na to, czego szukacie.

* Jestem zwolenniczką, by robić wszystko samemu, więc polecam samemu zrobić budyń i zmielić mak, ale jak na deser wigilijny, to chyba i tak jest tutaj dość pracy, więc dzięki tym ekspresowym składnikom możemy sporo czasu (i nerwów) zaoszczędzić.

** Biszkopt wychodzi twardy, kiedy go kroimy, więc nie jest trudno go przekroić i nie musimy się bać, że go złamiemy.
Nadesłał(a) Avka, dnia: 2013-12-26 21:48:04.806
Źródło/autor przepisu: moje + biszkopt z przepisu http://matkaweganka.blogspot.com/2012/01/weganski-tort-z-owocami-i-bita-smietana.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tort makowy a' la makowiec "bez ciasta" (wegańska)
Mrówkowiec - ciasto z makiem z opcją zrobienia tortu makowego (ovo-wege)
Placek makowy (bez ograniczeń)
Pierożki makowe (wegańska)
Tort truskawkowy (wegańska)
Tort arbuzowy (wegańska & RAW)
Tort bezjajomlek (wegańska)
Tort Ambasador (wegańska)
Tort warzywny (lakto-wege)
Makowa pychota - niby jogurcik makowo-bakaliowy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas