
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Tort makowyMój pierwszy (w dodatku wegański) tort, który miał być czymś więcej niż ciastem, a jednocześnie pasować do klimatu Bożego Narodzenia (: Nie jest całkowicie moim pomysłem - pomysł na biszkopt ukradłam, a reszta to już kwestia dopasowania składników do okazji.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:biszkopt:
2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru (ja dałam 1/2 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 torebka cukru waniliowego 1/2 szklanki oleju roślinnego 1 szklanka mleka sojowego 1 łyżeczka sody (powinnam rozpuścić ją w mleku, ale zapomniałam, więc dodałam tak) 2 łyżki soku z cytryny masa makowo-budyniowa: 900 g maku zmielonego* 2 budynie w proszku ok. 600 ml mleka + 1/2 kubka mleka do budyniu 300 g cukru (lub ilość dostosujcie do upodobań) 50 g margaryny (choć jak pominiemy, niewiele stracimy, mam wrażenie) olejek waniliowy Przygotowanie:
Składniki na biszkopt mieszamy. Następnie przekładamy do posmarowanej olejem dużej, okrągłej foremki. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Upieczony biszkopt powinien odczekać przynajmniej 12 godzin. Ja zrobiłam 2 biszkopty, ponieważ zależało mi w miarę na wysokim torcie (dodatkowo jeden biszkopt czekał dobę, drugi tylko do ostygnięcia, ale nie widzę różnicy.) Następnie przekrawamy każdy biszkopt na 2 części (lub więcej, jeśli damy radę).**
Teraz masa. Proszek budyniowy trzeba rozmieszać w mleku (pół kubka). Następnie pozostałe mleko gotujemy, dodajemy cukier, margarynę i mak, mieszamy. Dodajemy proszek budyniowy wymieszany z mlekiem i olejek waniliowy. Często mieszamy aż do uzyskania gęstej konsystencji. Czekamy aż ostygnie i zgęstnieje jeszcze bardziej! Teraz tworzymy tort :) Każdy biszkoptowy krążek po kolei namaczamy olejkiem waniliowym i kładziemy, smarujemy 1/4 masy makowej, kładziemy kolejny biszkopt również namoczony olejkiem, smarujemy masą i taaak aż ułożymy 4 biszkopty. Na koniec robimy jeszcze polewę czekoladową (przepisu nie podaję, ponieważ choć polewa była pyszna, to składniki bardzo bardzo na oko.) Dobrze będzie jak tort chociaż przegryzie się dobę i już podajemy zgłodniałym gościom. Wskazówki i uwagi:Ten tort jest bardzo na oko! ;) Początkowo masa miała być tylko makowa bez budyniu, ale nie miałam zaufania że zastygnie, więc dodałam budynie. Wrzucam ten przepis szczególnie dlatego, że naprawdę można coś wyczarować z niczego nawet jeśli nie możecie znaleźć dokładnego przepisu na to, czego szukacie.
* Jestem zwolenniczką, by robić wszystko samemu, więc polecam samemu zrobić budyń i zmielić mak, ale jak na deser wigilijny, to chyba i tak jest tutaj dość pracy, więc dzięki tym ekspresowym składnikom możemy sporo czasu (i nerwów) zaoszczędzić. ** Biszkopt wychodzi twardy, kiedy go kroimy, więc nie jest trudno go przekroić i nie musimy się bać, że go złamiemy. ![]() Źródło/autor przepisu: moje + biszkopt z przepisu http://matkaweganka.blogspot.com/2012/01/weganski-tort-z-owocami-i-bita-smietana.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Tort makowy a' la makowiec "bez ciasta" (wegańska)Mrówkowiec - ciasto z makiem z opcją zrobienia tortu makowego (ovo-wege) Placek makowy (bez ograniczeń) Pierożki makowe (wegańska) Tort truskawkowy (wegańska) Tort arbuzowy (wegańska & RAW) Tort bezjajomlek (wegańska) Tort Ambasador (wegańska) Tort warzywny (lakto-wege) Makowa pychota - niby jogurcik makowo-bakaliowy (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |