
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Wegańska sałatka "z tuńczyka"Pamiętacie tuńczyka z puszki w oleju? Ja trochę tęskniłam za prostą sałatką z tuńczyka i kukurydzy, więc wymyśliłam wegańską podróbę ;)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:kukurydza z puszki
granulat sojowy glony nori olej roślinny (kilka łyżek) wegański majonez sól i pieprz do smaku Przygotowanie:
Granulat przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu (ja zalałam bulionem warzywnym, zostawiłam na 10 minut i odcedziłam), pilnując żeby się nie rozgotował na ciapę. Dobrze odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia do lodówki albo na parapet. Po ostygnięciu dodajemy odrobinę oleju, sól i pieprz oraz najważniejszy składnik - pokruszone lub zmielone w młynku glony nori. Ja dałam 1 listek, można dać więcej jeśli ktoś chce bardziej rybny smak.
Testujemy czy tuńczykowatość granulatu nam odpowiada. Jeśli tak, dodajemy kukurydzę z puszki (odcedzoną) i kilka łyżek majonezu. Gotowe :) Wskazówki i uwagi:Granulaty różnią się teksturą, dobrze jest użyć takiego, który ma postać konkretnych kawałeczków, a nie klejącej papki.
Użyłam majonezu z mleka sojowego, przepis zbliżony do tego: http://puszka.pl/przepis/5846-majonez_z_mleka_sojowego_z_sokiem_cytrynowym_zamiast_octu_.html ![]() Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Sałatka z ciecierzycy z koperkiem i wegańskim sosem czosnkowym (wegańska)Wegański ser (wegańska) Jajka wegańskie (wegańska) Zebra wegańska (wegańska) Biszkopt wegański (wegańska) Wegańskie bezy (wegańska) Wegański piernik (wegańska) Wegańska lasagne (wegańska) Faworki wegańskie (wegańska) Pyzy wegańskie (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
hebiichigo 2013-01-04 21:46:50.874