7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Paszteciki z brązową soczewicą i cebulą

Takie paszteciki robią furorę wśród mięsożerców, bo nadzienie z soczewicy i cebuli smakuje jak domowy pasztet, i nie mogą oni uwierzyć, że podajemy im danie w pełni wege ;) Wśród wegan i wegetarian zrobią też, bo są po prostu pyszne :)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 14 sztuk

3/4 szklanki brązowej soczewicy +
- liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- kawałek cytryny
- ząbek czosnku
- sól

arkusz ciasta francuskiego
2 szklanki pokrojonej w piórka cebuli
2 kopiaste łyżki zielonej pietruszki
4 łyżki oliwy
1/6 szklanki wody
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka bazylii
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól
czubek łyżeczki gałki muszkatołowej
czarnuszka do posypania (ew. kminek)
mąka kukurydziana rozrobiona z wodą (jak do panierki)
mąka zwykła do posypywania + oliwa do sklejania

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Soczewicę gotujemy do miękkości z wymienionymi przy niej składnikami. Odcedzoną wrzucamy do blendera. Dodajemy oliwę i wodę i miksujemy na gładką masę. Cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy do zmiksowanej soczewicy, mieszamy wszystko z natką i przyprawami. Masa nie ma być zbita.

Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy (delikatnie), posypujemy troszkę mąką. Kroimy wzdłuż na dwa pasy. Dzielimy nadzienie na dwie części. Wzdłuż każdego pasta po środku rozsmarowujemy równomiernie nadzienie. Dolną częścią każdego pasa nakrywamy nadzienie, a górną zwilżamy oliwą, nakładamy ją na pasztecik i zwijamy. Zdmuchujemy nadmiar mąki :) Kroimy rolady w mniej więcej kwadratowe paszteciki (tak wygodniej po prostu). Smarujemy każdy pasztecik mieszanką mąki kukurydzianej z wodą i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.

Najlepsze jak całkowicie ostygną!
Nadesłał(a) hebiichigo, dnia: 2013-01-06 15:32:28.784
Źródło/autor przepisu: Mój blog http://veganandvain.blogspot.com/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

ten farsz pychotka!
tylkokurczaki 2013-12-23 22:41:04.238

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Paszteciki kruche z soczewicą i papryką (wegańska)
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i cebulą (wegańska)
Paszteciki francuskie z kapustą, cebulą i marchewką (wegańska)
Soczewica duszona z cebulą i papryką (wegańska)
Soczewica po arabsku - puree z cebulą, ziemniakami i czosnkiem (wegańska)
Soczewica gotowana z cebulą i pomidorami suszonymi (wegańska)
Cypryjskie Fadżi czyli pyszna soczewica gotowana z ryżem i cebulą (wegańska)
Brązowy makaron z brązowymi dodatkami (wegańska)
Paszteciki orzechowo-grzybowe (ovo-wege)
Ragout z brązowej soczewicy II (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas