
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Sajgonki po "wietnamsku"Moja wege wersja fast food'u szeroko dostępnego w budkach wietnamskich.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:0,5 opakowania makaronu sojowego
1 marchewka 1 średnia cebula 5 grzybów mun 1 szklanka granulatu sojowego 1 puszka kiełków fasoli mung (po odcieku 90 g), oczywiście lepsze są te z własnej hodowli 4 liście kapusty pekińskiej papier ryżowy (około 1,5 opakowania) 4 łyżki sosu sojowego pieprz olej do smażenia Przygotowanie:
Grzyby należy zalać wrzątkiem i po około 20 min odcedzić. Makaron sojowy zalać wrzątkiem, odcedzić i przelać zimną wodą.
Marchewkę zetrzeć na tarce o dość drobnych oczkach. Cebulkę pokroić w piórka jak najdrobniejsze. Liście kapusty pekińskiej pokroić w cieniutkie paski (białe części wyrzucić lub zużyć do potrawki chińskiej ;) Następnie pokroić na drobno makaron i grzyby. Granulat sojowy zaparzyć wrzątkiem, odcedzić szybko i dodać do reszty składników. Dodać kiełki fasoli. Dokładnie wymieszać wszystko, dodać sos sojowy i popieprzyć. Gotowy farsz zawijać w papier ryżowy. Gotowe sajgonki usmażyć. Podobno prawdziwe sajgonki smaży się dwa razy, ale u mnie w domu drugiego razu nigdy nie uświadczają. Wskazówki i uwagi:Papier ryżowy moczę pod bieżącą wodą, kładę na drewnianej desce i masuję w celu pozbycia się bąbelków powietrza, wtedy wiem, że jest dobrze rozmiękczony :)
![]() Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Jesienne sajgonki (wegańska)Wegańskie sajgonki z sosem cukiniowym (wegańska) Sajgonki z ryżem, fasolkami i pieczarkami (wegańska) Sajgonki wegańskie ze świeżych warzyw (wegańska) Sajgonki z pokrzywą i krajanką sojową (wegańska) Sajgonki z warzywami, grzybami suszonymi i serem (lakto-wege) Sajgonki z groszkiem, marchewką, tofu i grzybami mun (ovo-wege) Spring Rolls - "surowe" sajgonki doskonałe również na upał (wegańska) Sajgonki z mieszanką chińską gotowane na parze (wegańska) Pieczone sajgonki z makaronem ryżowym i podsmażonymi warzywami (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Dana 2015-03-29 14:12:49.203