7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Babeczki z nadzieniem (bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne)

Miałam ochotę na szarlotkę, ale postanowiłam wykorzystać niedawno zakupioną blachę na muffinki i tak oto powstała szarlotka w kawałkach, a konkretnie w babeczkach ;)
Oczywiście nadzienie można zrobić wg uznania (np. masa makowa z bakaliami) :)




Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 8

ciasto:
- 200 g mąki bezglutenowej
- 100 g margaryny roślinnej (np. Alsan)
- dojrzały banan
- płaska łyżeczka cukru wanilinowego
- 1/5 szklanki ksylitolu (oczywiście rodzaj substancji słodzącej i jej ilość wedle uznania)
- garść bezglutenowej bułki tartej

przykładowe nadzienie:
- 3 lub 4 jabłka
- substancja słodząca
- cynamon

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, banana, poszatkowaną z grubsza margarynę i substancje słodzące. Ugniatamy jak klasyczne kruche ciasto, na jednolitą masę. Wkładamy do szczelnej torebki lub zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Obieramy jabłka i szykujemy nadzienie jak na klasyczną szarlotkę, ale warto dusić jabłka tak, by trochę kawałków zostało wyczuwalnych. Cynamon dodajemy na końcu, jak już nadzienie trochę podstygnie!

Po 30 min wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok 5-7 mm. Może się kleić, więc przyda się do tego garść mąki.
Z rozwałkowanego placka wycinamy krążki o średnicy odpowiedniej do foremek i wypełniamy foremki. Zostawiamy trochę ciasta na przykrycie babeczek.

Następnie każdą wypełnioną foremkę obsypujemy lekko bułką tartą, co zapobiegnie wsiąknięciu dosyć mokrego nadzienia w ciasto.
Wypełniamy foremki nadzieniem, przykrywamy paskami ciasta (albo innymi formami ;) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 190 stopni i zostawiamy na ok. 30 minut (po kwadransie lepiej zaglądać, jak się babeczki mają).

Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Proporcje składników na 8 babeczek z foremek o średnicy 6 cm.
Nadesłał(a) Chelonia, dnia: 2013-02-07 06:18:33.753
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Używam owsianej z dodatkiem ryżowej, ale pewnie nie tylko taki mix się sprawdzi.
Chelonia 2014-07-29 17:39:20.47

Jaką bezglutenową mąkę najlepiej użyć?
Nibeneth 2013-09-09 00:23:05.579

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pączki (bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne) (wegańska)
Gofry "kanapkowe" (bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne) (wegańska)
Pieguski dla leniwych (bezglutenowe, bezmleczne) (wegańska)
Najpyszniejsze ciasteczka z masłem orzechowym i musem jabłkowym (bezmleczne, bezjajeczne) (wegańska)
Sałatka bezjajeczna z tofu (wegańska)
Bezjajeczne placuszki z kaszą jęczmienną (wegańska)
Babeczki z rabarbarem (ovo-wege)
Owocowe babeczki (wegańska)
Babeczki biszkoptowe (ovo-wege)
Babeczki kokosowe (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas