7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kotlety ze strączkowców à la Gregorikos

Kotlety moim zdaniem przebajeczne w smaku. Chciałem bez jajka, ale się rozpadały, więc dodałem (nie szukając już rozwiązania wegańskiego).

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: Wyszło mi ze 36 sztuk

szklanka ciecierzycy
szlanka czerwonej fasoli
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
2 nieduże cebule
10 orzechów włoskich
10 orzechów laskowych
1 torebka (100 g) białego ryżu
1,5 łyżeczki garam masala
1,5 łyżki siemienia lnianego
papryka ostra
1 łyżka bazylii suszonej
1,5 łyżki majeranku
1 łyżka suszonej pietruszki
1 łyżka suszonego koperku
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki płatków owianych
1 jajko
olej lub oliwa do smażenia (ja wybrałem rzepakowy)

Przygotowanie:

Gotujemy ciecierzycę, czerwoną fasolę i soczewicę (szczegóły w Gotowanie strączkowych), cebule kroimy drobno, orzechy po wyjęciu z łupin moczymy (ja moczyłem chyba 2 godziny, ale to za krótko, by skórka ładnie sama odchodziła, ale już było łatwiej). Gotujemy także torebkę ryżu.

Łączymy ugotowane składniki w jednej misce, dodajemy cebule, orzechy, garam masalę, siemię lniane, paprykę ostrą,
bazylię, majeranek, pietruszkę i koperek. Blendujemy.
Dodajemy bułkę tartą, płatki owsiane i jajko i mieszamy z masą. Czekamy około pół godziny, by sypkie składniki wchłonęły pozostałą wilgoć.

Rozgrzewamy olej lub oliwę i wilgotnymi dłońmi formujemy kulki z masy po czym spłaszczamy na kotlety. Smażymy na brązowo.
Smacznego!
Nadesłał(a) Gregorikos, dnia: 2013-02-10 23:55:34.751
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

ja na kotlety (wszelakie) mam taki patent, że dodaję więcej płatków (owsianych albo jęczmiennych, raczej te drobniejsze) zaparzonych wrzątkiem. formuję i obtaczam w bułce póki masa jest ciepła, a ze smażeniem czekam aż dobrze ostygną. dzięki temu tężeją i nic się nie rozpada, i obchodzi się bez jajka:)
ironka 2013-06-14 20:15:21.525

Bardzo dobre. Zrobiłam dokładnie według przepisu (dodałam tylko pieprzu ziołowego i przyprawy do kotletów mielonych). Jest przy nich trochę roboty, ale pięknie się lepią i są smaczne. Minusem jest to, że kruszą się podczas smażenia, ale myslę, że panierka załatwi sprawę. Wyszło ich tyle, że to czego nie zjedlismy zamroziłam i będzie na dwa kolejne obiady :)
ryfka 2013-03-01 13:30:07.076

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kotlety strączkowe (z 3 strączkowców) (wegańska)
Korzenna zupa-krem ze strączkowców i mieszanych warzyw (wegańska)
Najprościejsza pasta w świecie - ze strączkowców i manny (wegańska)
Uttapam, czyli bezglutenowe, fermentowane indyjskie omlety ze strączkowców i ryżu (wegańska)
Kotlety szpinakowe (ovo-wege)
Kotlety z kalafiora (ovo-wege)
Kotlety meksykańskie (ovo-wege)
Kotlety z boczniaków (ovo-wege)
Kotlety z grzybów (ovo-wege)
Kotlety z kabaczka (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas