7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Witariański sernik limonkowo-kokosowy

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: 12

spód:
15 suszonych daktyli bez pestek
2 łyżki skiełkowanej i wysuszonej w dehydratorze gryki
80 g orzechów włoskich uprzednio moczonych przez noc i wysuszonych w dehydratorze

masa "serowa":
300 g nerkowców namoczonych uprzednio na noc
1 dojrzale awokado
sok z 1,5 limonki
100 g agawy
0,5 łyżeczki spiruliny w proszku
3 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego w kąpieli wodnej

krem:
3 dojrzałe banany
sok z 0,5 limonki
150 g wiórków kokosowych lub mąki kokosowej
2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego w kąpieli wodnej
agawa do smaku

Przygotowanie:

Składniki na spód mielimy w robocie kuchennym do uzyskania drobnoziarnistej konsystencji. Daktyle można rozdrobnić przed miksowaniem, aby lepiej się połączyły z resztą. Tak przygotowaną bazą wykładamy spód naszej foremki.

Nerkowce odsączyć z wody i włożyć do blendera wraz pozostałymi składnikami na masę "serową". Miksować na raczej wolnych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Ja mam dość wytrzymały blender, ale można użyć robota kuchennego jeśli lepiej sobie poradzi z miksowaniem orzechów. Kiedy masa jest już gotowa, wykładamy na przygotowany wcześniej spód i wkładamy do lodówki lub zamrażarki (ja preferuję to drugie) do stężenia.

Myjemy blender i zbieramy się do kremu. Banany obieramy, kroimy na kawałki i miksujemy w blenderze z sokiem z limonki i agawą na gładki krem. Następnie dodajemy połowę porcji wiórków (lub mąki) i miksujemy. Dodajemy pozostałą część wiórków, olej kokosowy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wykładamy na wierzch foremki i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego! :)

Wskazówki i uwagi:

Składniki na formę o średnicy 20 cm.
Nadesłał(a) Witarianie, dnia: 2013-03-10 23:37:32.443
Źródło/autor przepisu: witarianie@blogspot.com
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

nie no bez przesady, skąd to wszystko wziąc - dopiero zaczynam a juz mi słabo ...
~marta 2013-04-18 19:48:28.885

OpenWorld - dehydrator nie jest konieczny do wykonania sernika, wystarczy pominąć kaszę gryczaną :)
Witarianie 2013-03-21 10:19:51.577

Syrop z agawy można kupić tez w sklepach ekologicznych jak spiruline :P a syrop z agawy to jest jeszcze bardziej dostepny bo tez czesto w hipermarketach mozna kupic :P
Szkoda ,że nie posiadam dehydratora bo bym z chęcia zrobiła :P
OpenWorld 2013-03-15 14:14:20.996

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Surowy witariański sernik z nerkowców z polewą dyniową (wegańska & RAW)
Sernik z rodzynkami i bezą kokosową (bez ograniczeń)
Sernik śmietankowy z bezą i wiórkami kokosowymi (bez ograniczeń)
Tofurnik cytrynowo-limonkowy (wegańska)
Raw trufle limonkowe (wegańska & RAW)
Witariańskie brownie (wegańska & RAW)
Szparagi w limonkowo-słodkim sosie z sezamem (wegańska)
Witariańskie ciasto murzynek (wegańska & RAW)
Sernik na zimno (lakto-wege)
Wigilijny sernik (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas