7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki: dla 6 osób6 bakłażanów
5 cebul 1 jajko 1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego 2 łyżki mąki 3 łyżki tartego żółtego sera oliwa do obsmażenia sos: 2 łyżki oleju sojowego 3 łyżki mąki 2 szkl. mleka żółtko sól pieprz Przygotowanie:Umyte bakłażany przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć, posolić i odstawić na 20 min. Sporządzić sos: mąkę rozetrzeć z olejem, rozprowadzić mlekiem, mieszając zagotować, doprawić solą i pieprzem, podprawić żółtkiem. Bakłażany osuszyć, oprószyć po wewnętrznej stronie mąką i lekko obrumienić na oliwie po obydwu stronach. Cebule posiekać i udusić na niewielkiej ilości wody i oleju. Z białka ubić pianę, połączyć z cebulą, sosem beszamelowym, napełnić wydrążone bakłażany, posypać tartym serem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zapiec. Podawać z chlebem, surówkami, ziemniakami.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-12-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Bakłażany zapiekane z grzybami (lakto-wege)Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska) Bakłażany zapiekane z żółtym serem (lakto-wege) Bakłażany Imam (wegańska) Bakłażany faszerowane (wegańska) Bakłażany z woka (wegańska) Bakłażany duszone w śmietanie (lakto-wege) Bakłażany w sosie orzechowym (wegańska) Bakłażany pieczone z tahini (wegańska) Bakłażany faszerowane ryżem (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~jamal 2004-07-05 00:00:00.0