7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pasztet z dyni i soczewicy

Pomyślałam, że dlaczego nie miałabym zrobić prawdziwego wegańskiego pasztetu… Szukając inspiracji przypomniała mi się dynia zalegająca w zamrażarce i postanowiłam ją właśnie (razem z soczewicą) wykorzystać jako bazę.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 20-30

1 mała dynia lub 0,5 dużej
1,5 szklanki soczewicy (ja użyłam zielonej)
1,5 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki mąki sojowej (ew. 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej)
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/4 korzenia selera
1 cebula
3 ząbki czosnku
odrobina tłuszczu do smażenia cebuli i czosnku
garść posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz, majeranek, kolendra, kminek

Przygotowanie:

1. Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na 2-3 godziny. Po tym czasie solimy, gotujemy do miękkości (ok. 20 min) i dokładnie odsączamy.

2. Cebulę z czosnkiem solimy i dusimy (na dużej patelni lub w garnku) pod przykryciem do miękkości, po czym dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię oraz pokrojone: marchew, pietruszkę, seler. Dusimy, aż dynia rozpadnie się. Na patelni powinno być możliwie mało wody. Staramy się ją dobrze odparować.

3. Płatki owsiane mielimy w blenderze na proszek.

4. Do jednego naczynia wrzucamy: soczewicę, warzywa, mąkę, zblendowane otręby, proszek do pieczenia, koperek i pozostałe przyprawy (do smaku). Wszystko dokładnie miksujemy. Masa powinna być gęsta, ale nie musi być twarda. W razie potrzeby dodać mąki sojowej lub ziemniaczanej.

5. Przekładamy masę do wyłożonej folią aluminiową keksówki i pieczemy 45-60 min w temperaturze 180-200 st. C. Można przyspieszyć termoobiegiem. Po upieczeniu nie należy wyciągać z formy od razu, bo pasztet zacznie się rozpadać. Należy poczekać, aż dokładnie wystygnie.

Wskazówki i uwagi:

Pasztet świetnie smakuje z ogórkami ze słoika (szczególnie ogórkami z curry, które uwielbiam).
Nadesłał(a) eGroszek, dnia: 2013-03-14 23:22:22.596
Źródło/autor przepisu: http://www.egroszek.wordpress.com/2013/03/14/pasztet-z-dyni-i-soczewicy/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

ile mniej więcej waży mała dynia albo 1/2 dużej?
~pytanie 2013-08-29 12:06:22.043

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasztet bez jaj, z dyni i czerwonej soczewicy (wegańska)
Pasztet z pestkami dyni (wegańska)
Pasztet z soczewicy i soi (bez ograniczeń)
Pasztet z soczewicy zielonej (wegańska)
Świąteczny pasztet z soczewicy (wegańska)
Pasztet z selera i pestek dyni (wegańska)
Zupa z dyni i soczewicy z czipsami (wegańska)
Pasztet z soczewicy z warzywami i rzeżuchą (ovo-wege)
Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem (wegańska)
Pasztet porowo-bobowy z makiem i pestkami dyni (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas