7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sos musztardowy

Średnia ocena: [4.333333333333333 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [9]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 cebuli
3 czubate łyżeczki musztardy
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki
1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

Cebulę drobno kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i trochę smażymy. Dodajemy mąkę, mieszamy i zaraz wlewamy wodę. Następnie dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Chwilę gotujemy i sos gotowy.

Wskazówki i uwagi:

Kiedy sos stygnie, na wierzchu tworzy się kożuch. Z tego względu lepiej polewać nim potrawę zaraz po przygotowaniu niż podawać go w sosjerce. Można się pozbyć kożucha przez podgrzanie sosu z równoczesnym mieszaniem.
Nadesłał(a) moni, dnia: 2013-03-14 22:40:18.937
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Faktycznie idealne do boczniaków. Użyłam musztardy Dijon i wody z gotowania ziemniaków. Sos jest prosty i pyszny, nie trzeba go niczym dodatkowym doprawiać. Jedliśmy z boczniakami a la schabowe i kotletami ziemniaczanymi i oczywiście surówka (z kapusty kiszonej). Bardzo udane połączenie na zimowy obiad. Polecam.
~Marta 2015-02-05 16:19:43.371

Zamiast cebuli miałam por, zamiast wody dałam wodę z ziemniaków, a zamiast boczniaków pieczarki - pycha! :)
Luna7 2013-05-19 13:49:35.786

He he, ciężko odłożyć na bok coś pysznego. :) Ja mam często tak, że gotuję na okrągło przez jakiś czas potrawę, która mi przypadła do gustu, i dopiero później przechodzę do gotowania czegoś innego.
moni 2013-04-24 21:35:16.61

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Gotowane ogórki w sosie musztardowym (wegańska)
Jajka w sosie musztardowym lub chrzanowym (bez ograniczeń)
Sos musztardowy na bazie żółtka (ovo-wege)
Sos musztardowo-rodzynkowy z czosnkiem (wegańska)
Sałatka z brokułem w sosie jogurtowo-musztardowym (lakto-wege)
Sos śmietanowo-musztardowy ze świeżym tymiankiem (lakto-wege)
Jogurtowo-musztardowy sos z chilli i curry (lakto-wege)
Pieczone warzywa korzeniowe z sosem musztardowym (wegańska)
Ciecierzyca w sosie musztardowym z curry, inna niż zwykle (wegańska)
Sos musztardowo-miodowy do jajek na twardo (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas