7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sos sałatkowy z curry i cytrynką

Moja wersja sosu winegret ;) W innych sosach zawsze czegoś mi brakowało, więc musiałam stworzyć własny. Wygląda trochę jak błotko, ale jest obłędny w smaku. Doskonały do wszystkich sałat :)

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 1 sałatka

1 natka posiekanej pietruszki
oliwa z oliwek - 6-8 łyżek
sos sojowy ciemny - 2-3 łyżki
czosnek - 3-4 ząbki sprawiają, że już jest trochę ostro
sok z 1 cytryny (ew. półtorej)
2-3 łyżeczki curry
opcjonalnie troszkę ostrej papryki

Przygotowanie:

Jeśli mamy coś w stylu multi-trio (małego podręcznego mikserka), problem z głowy, wystarczy wszystko wrzucić i samo się zblenduje.

Jeśli jednak przygotowujemy sos ręcznie, to polecam wykonać to następująco: oliwę, sos sojowy, sok z cytryny mieszamy w kubku.
Następnie dodajemy czosnek i przyprawy. Na sam koniec należy zmieszać to wszystko z bardzo drobno posiekaną pietruszką.

Wskazówki i uwagi:

Polecam próbować na bieżąco, bardzo łatwo przesadzić z czosnkiem i może być za ostro. Można też rozcieńczyć sos wodą - jest wówczas delikatniejszy w smaku.
Nadesłał(a) Mała Kaczka, dnia: 2013-03-14 23:18:35.467
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Dodałam mniejsze ilości ostrych składników, a mimo to sos wyszedł bardzo ostry i kwaśny. Jak go spróbowałam pierwszy raz, to mnie "zamurowało". Według mnie powinno być jednak trochę mniej soku z cytryny i sosu sojowego. Ale smak jest bardzo oryginalny i chyba sałatka jest lepsza po przegryzieniu.
moni 2013-11-03 16:38:54.2

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Makaron z marchewką w sosie curry (wegańska)
Tofu w sosie curry (z woka) (wegańska)
Ryż curry z sosem pomidorowo-jogurtowym (lakto-wege)
Sos curry (na bazie winegretu i majonezu) (bez ograniczeń)
Kalafior z brokułem i ziemniakami w sosie curry (lakto-wege)
Brokuły, papryka i marchewka w sosie curry (wegańska)
Jogurtowo-musztardowy sos z chilli i curry (lakto-wege)
Tofu z sosem curry i czerwonym ryżem (wegańska)
Ciecierzyca w sosie musztardowym z curry, inna niż zwykle (wegańska)
Sos curry doprawiony tartym jabłkiem (np. z ryżem) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas