7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Daikon gari - biała rzodkiew a'la imbir gari (dodatek do sushi)Imbir gari był zbyt mocny, zbyt ostry dla większości moich gości. Kiedyś przyszło mi na myśl, że plasterki rzodkwi zamarynowane w zalewie z imbiru mogą go zastąpić. Patent sprawdził się znakomicie :) więc poszłam za ciosem i wykombinowałam własną zalewę, której używam, kiedy nie mam tej z imbiru. Oczywiście rzodkiew nie jest tak giętka jak imbir, ale smakuje świetnie.
Średnia ocena:
[4.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [2]
Rodzaj diety: wegańska & RAW
Składniki: słoiczek 200 mlmały daikon (rzodkiew japońska, biała rzodkiew) lub resztki pozostałe z robienia sushi z marynowaną rzodkwią
zalewa z imbiru gari lub własnoręcznie przygotowana: 2 łyżeczki startego imbiru (ok. 2 cm korzenia) 6 płaskich łyżeczek cukru ok. 1/4 łyżeczki soli 1/4 szkl. gorącej wody 1/4 szkl. octu ryżowego Przygotowanie:Imbir obieramy ze skórki (najlepiej oskrobać go łyżeczką - brzmi dziwnie, ale to naprawdę najwygodniejszy i najbardziej ekonomiczny sposób) i ścieramy na tarce o małych oczkach. Cukier i sól rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy starty imbir, a najlepiej sok z niego wyciśnięty. Mieszamy z octem ryżowym.
Rzodkiew siekamy w jak najcieńsze, wręcz półprzezroczyste plasterki. Upychamy w słoiczku i zalewamy przygotowaną zalewą tak, żeby był cały zakryty. Odstawiamy do lodówki na minimum kilka dni. Wskazówki i uwagi:Nadaje się do spożycia przez kilka tygodni - powiedzmy miesiąc.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2013-03-23 19:49:44.616
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
imbir gari nie ma smakować :P on ma za zadanie zneutralizować smak pomiędzy poszczególnymi kawałkami sushi - oczyścić kubki smakowe. Czy ta rzodkiew daje radę?
~irma 2013-08-03 13:14:34.674 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Marynowany imbir (gari) do sushi i innych dań kuchni japońskiej (wegańska)Sushi nasze ulubione - z awokado, marynowaną białą rzodkwią i papryką (wegańska) Duszona rzodkiew azjatycka (daikon) (lakto-wege) Surówka biało-czerwona z białą rzodkwią i truskawkami (lakto-wege) Sushi (wegańska) Indyjski daal czyli puree z czerwonej soczewicy (z dodatkiem imbiru i mleka kokosowego) (wegańska) Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska) Barszcz z rzodkwią (lakto-wege) "Sushi" z cukinii (wegańska) Nigiri sushi (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
patrycccja 2013-08-04 09:34:31.89