7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Wegański tort z owocami i bitą śmietaną kokosową



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

biszkopt:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru (opcjonalnie możemy dać mniej lub więcej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 torebka cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka mleka sojowego
1 łyżeczka sody
2 łyżki soku z cytryny

krem:
2 puszki mleka kokosowego (polecam mleko firmy Kier - jest tanie i mocno schłodzone świetnie się ubija), wcześniej schłodzone ok. doby w lodówce
3/4 szklanki cukru zwykłego lub pudru (lub mniej, jeśli chcemy subtelnie słodką śmietanę; najlepiej dodać część cukru, spróbować i ewentualnie dosłodzić)
1 laska wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego
2 śmietan-fixy, dla utrzymania sztywności śmietany

dodatki:
1 puszka ananasa
1 puszka brzoskwiń w zalewie
1-2 miękkie kiwi
lub owoce sezonowe (np. truskawki, maliny, jagody + dekoracja ze świeżych listków mięty)

Przygotowanie:

Składniki na biszkopt mieszamy w podanej kolejności. Ciasto powinno być dość luźne, można ewentualnie dodać trochę więcej mleka, jeśli używamy mąki pełnoziarnistej (która pochłania więcej płynu). Całość szybko mieszamy, przekładamy do posmarowanej olejem okrągłej foremki, pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

W międzyczasie przygotowujemy kokosową bitą śmietanę.
Oba mleka kokosowe otwieramy i stałą część przekładamy do miski (uważając aby nie wlać części wodnistej, która jest na dnie), dodajemy cukier, wanilię i ubijamy aż do uzyskania puszystej śmietany. Wsypujemy śmietan-fixy i ubijamy jeszcze chwilę. Całość wstawiamy do lodówki.

Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić do całkowitego wystygnięcia na 12 do 24 godzin. Następnie przekrawamy go ostrożnie na 2 lub 3 biszkoptowe blaty.

Owoce odsączamy z zalewy (której możemy użyć do nasączenia biszkoptu), plastry ananasa kroimy w ćwiartki (pozostawiając kilka całych, do dekoracji), brzoskwinie w cienkie plastry, kiwi obieramy i również kroimy w plasterki.

Biszkopt możemy nasączyć:
- słodką zalewą z owoców
- wodą z sokiem z cytryny
- roztworem czarnej herbaty
- w wersji dla dorosłych - alkoholem

Na nasączony biszkopt ostrożnie nakładamy bitą śmietanę (mocno schłodzoną w lodówce!), owoce, kolejną warstwę śmietany, znów biszkopt, nasączamy go, ponownie śmietana, owoce i tak aż do ostatniej, górnej warstwy, którą możemy udekorować całymi owocami w dowolnej kompozycji i np. posypać wiórkami gorzkiej czekolady.
Pozostałością śmietany otaczamy boki tortu (co niej jest łatwe, ostrzegam), a miskę wylizujemy ;)
Nadesłał(a) Zina Marina, dnia: 2013-04-20 23:48:11.856
Źródło/autor przepisu: http://matkaweganka.blogspot.com/2012/01/weganski-tort-z-owocami-i-bita-smietana.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

dziekuje ,bede wkrotce robila ten tort:)
~magda 2015-09-12 18:02:59.363

Magda, fix to mieszanka skrobi, które utrzymują śmietanę i sprawiają, że nie spływa. Możesz dodać łyżeczkę skrobi lub w ogóle nie dodawać, jeśli mleko było dobrej jakości i rozwarstwiło się porządnie :)
nasse 2015-09-05 13:16:35.202

chcialam zapytac co to jest ten fix? poniewaz na mieszkam za granica i nie wiem czym mam zamienic?
~magda eko 2015-09-05 12:35:02.208

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Mus czekoladowy z bitą śmietaną kokosową (wegańska)
Sowy - ciasto ze śmietaną kokosową i owocami (wegańska)
Kawa faryzeusz, rumowa z bitą śmietaną (lakto-wege)
Biszkopt z surowymi poziomkami i bitą śmietaną (bez ograniczeń)
Owocowa sałatka egzotyczna z bitą śmietaną (lakto-wege)
Bita śmietana z owocami (lakto-wege)
Łazanki zapiekane w śmietanie z owocami (bez ograniczeń)
Śmietana kokosowo-ryżowa (wegańska)
Wegański tort czekoladowy z wiśniami (wegańska)
Owocowe pucharki - sałatka owocowa z rumem i bitą śmietaną (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas