7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Oliwkowe chlebki z suszonymi pomidorami i sosem paprykowym

Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Pachnące suszonymi pomidorami, bazylią i oliwkami. Polane jogurtowym sosem z lekką nutą chilli. Idealne na niesłodkie śniadania lub jako przystawka.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 5

chlebki:
225 g mąki pszennej*
1/2 opakowanie suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
25 g (3-4 sztuki) suszonych pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonej bazylii lub oregano
125 ml (1/2 szklanki) ciepłej wody
10 czarnych oliwek
oliwa do posmarowania blachy

Sos:
1/2 papryki czerwonej (120 g)
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego z czerwonego wina
2 łyżki jogurtu sojowego naturalnego**
pieprz

*można dać pół na pół mąkę białą i pełnoziarnistą
** można zastąpić mlekiem sojowym z odrobiną mąki

Przygotowanie:

1. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, bazylię. Pomidory drobno kroimy i wrzucamy do miski. Dolewamy oliwy. Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając ciepłej wody. Formujemy 5 owalnych chlebków, wykładamy na naoliwioną blachę i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.

2. Oliwki kroimy na połówki. Wciskamy na wierzch każdego chlebka 4 połówki. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 15 minut.

3. Sos: pprykę czerwoną i chilli siekamy drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do rondelka wlewamy oliwę i ocet, wrzucamy posiekane składniki, doprawiamy pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut często mieszając. Dodajemy jogurt, mieszamy i gotowe.

Chlebki najlepiej smakują na ciepło, polane sosem. Świetnie komponują się z kuskusem i daniami z bakłażana.

Wskazówki i uwagi:

1 chlebek:
230 kcal
białko: 4,5 g; tłuszcze: 7,4 g; węglowodany: 36 g, błonnik: 1,6 g; żelazo: 1 mg; wapń:17 mg; cynk: 0,5 mg

Sos (całość):
350 kcal
białko: 4,7 g; tłuszcze: 28 g; węglowodany: 22 g, błonnik: 3,2 g;
żelazo: 2,5 mg; wapń: 230 mg; cynk: 0,4 mg
Nadesłał(a) readeat, dnia: 2013-04-04 06:23:52.032
Źródło/autor przepisu: http://readeat.pl/oliwkowe-chlebki-z-suszonymi-pomidorami/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tofu z sosem pomidorowo-paprykowym (wegańska)
grilowane bakłażany w paprykowym sosie (wegańska)
Makaron razowy z sosem z awokado i suszonymi pomidorami (lakto-wege)
Pikantny sos z suszonymi pomidorami, szałwią i oliwkami (wegańska)
Sałatka z okry z czosnkiem i ostrym sosem paprykowym (wegańska)
Ziemniaczano-szpinakowa sałatka z suszonymi pomidorami, pistacjami i sosem koperkowo-musztardowym (wegańska)
Brukselka z porem i suszonymi pomidorami w sosie z mleka kokosowego (wegańska)
Brokuły z suszonymi pomidorami (wegańska)
Tatar z suszonych pomidorów (wegańska)
Chlebki śniadaniowe (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas