7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pęczak z soczewicą i pomidorami



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka pęczaku
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
4 dojrzałe soczyste pomidory (poza sezonem mogą być z puszki)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1/2 małej ostrej papryczki

3 łyżki klarowanego masła (lub oleju)
1/4 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka curry
0,5 łyżeczki soli
1,5 szklanki wody
świeżo zmielony czarny pieprz
+ do posypania pęczek świeżej kolendry (można zastąpić natką pietruszki)

Przygotowanie:

Pęczak dokładnie przebierz, opłucz, zalej wodą i odstaw na przynajmniej trzy godziny. Po tym czasie odcedź.
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, usuń pestki, a miąższ pokrój w dużą kostkę. Cebulę pokrój w kostkę, posiekaj czosnek i papryczkę.

W garnku o grubym dnie rozgrzej 3 łyżki klarowanego masła (lub oleju) i zeszklij w nim cebulę z dodatkiem czosnku i kuminu. Dodaj curry, ostrą papryczkę, soczewicę i całość dobrą chwilę smaż mieszając. Następnie wsyp odcedzoną kaszę i smaż mieszając kolejną chwilę (wszystkie ziarenka kaszy powinny zrobić się żółte od curry). Na końcu dodaj 0,5 łyżeczki soli, wlej 1,5 szklanki wody i wszystko razem gotuj na małym ogniu 15-20 minut. W tym czasie cały płyn powinien się wchłonąć, a składniki ugotować.

Pod koniec gotowania dodaj pomidory. Całość przypraw pieprzem i jeśli trzeba solą.
Danie podawaj udekorowane listkami kolendry.

Wskazówki i uwagi:

Pęczak rulezzz!
Dziękuję autorowi, p. Grzegorzowi, za dodanie przepisu na stronę mniammniam.pl
Nadesłał(a) Midsummer_Night, dnia: 2013-06-17 10:36:56.678
Źródło/autor przepisu: mniammniam.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pęczak z soczewicą (wegańska)
Pęczak z pomidorami i porem (wegańska)
Krupnik z pęczaku z soczewicą i suszonymi grzybkami (wegańska)
Zupa pomidorowo-jarzynowa z soczewicą i pęczakiem (wegańska)
Pęczak ze smażoną włoszczyzną i pomidorem (wegańska)
Ostra soczewica na pomidorach (wegańska)
Pęczak zapiekany z suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem (lakto-wege)
Potrawka imbirowa z soczewicą, ziemniakami i pomidorami (wegańska)
Soczewica gotowana z cebulą i pomidorami suszonymi (wegańska)
Kasza jaglana z suszonymi pomidorami, soczewicą i cukinią (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas