7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ptysie (profiterole, choux a la creme)

Popularne na całym świecie, oryginalnie pochodzą z Francji.



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: około 30 sztuk

ciasto parzone (choux pastry):
200 g mąki
150 g masła
350 ml wody
6 jaj
szczypta soli
płaska łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło pokrojone na kawałki i rozpuszczamy na niedużym gazie często mieszając. Zestawiamy z ognia, dodajemy przesianą przez sito mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na początku wygląda to słabo, ale intensywne mieszanie sprawia, że powstaje gładka lśniąca masa. Następnie: przełożyć do miski i pozostawić do ostygnięcia.

Do ostudzonego ciasta dodać sól i cukier waniliowy, wbić jedno jajko i dokładnie wyrabiać drewnianą łyżką. Ważne jest, aby wbijać po jednym jajku i dokładnie wymieszać przed dodaniem następnego.

Na papierze do pieczenia ułożyć kuleczki z ciasta - wielkości dorodnej truskawki. Do tego celu używamy rękawa lub dwóch łyżek (pocierając jedną o drugą, formujemy kulkę i kładziemy ją na papier). Między kulkami zostawiamy odstępy, bo ciasto w piecu będzie rosnąć.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C, po włożeniu babeczek zmniejszamy temperaturę do 180 st. C. Pieczemy około 15-20 minut, aż będą złote. Jeśli po wyciągnięciu z pieca babeczki się zapadają to znaczy, że zbyt krótko przebywały w piecu. Przed nadzianiem zostawić do ostygnięcia.

Wskazówki i uwagi:

Przekrojoną na pół babeczkę możemy nadziać tym, co podpowiada nam wyobraźnia, dobrze sprawdza się bita śmietana, kremy, budyń, lody. Wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2013-04-21 11:31:17.479
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Creme Brulee (Palony krem) (bez ograniczeń)

Nowości:

Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)
Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska)
Bigos z kiszonych buraków (wegańska)
Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)
Domowe pesto (lakto-wege)
Azjatyck mix- improwizacja (wegańska)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas