7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Budyń z kalafiora



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

1 duży kalafior
4 łyżki posiekanego kopru
4 łyżki płatków owsianych
1/2 szklanki mleka
2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
2 jajka
sól
cukier
masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Kalafior podzielić na cząstki, wrzucić na niewielką ilość wrzącej, osolonej i ocukrzonej wody, ugotować, odcedzić. Wywar zużyć do zupy lub sosu.

Płatki namoczyć w mleku. Żółtka utrzeć z olejem. Z białek ubić pianę. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać z pianą.

Masę włożyć do formy, szczelnie zamknąć, gotować ok. 1 godziny w łaźni wodnej (tzn. wstawić przykrytą formę lub garnek do rondla z gotującą się wodą). Podawać z sosami, ryżem, ziemniakami, surówkami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: „Kuchnia wegetariańska po polsku”, Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Budyń z tapioki (ovo-wege)
budyń ze szpinaku (bez ograniczeń)
Budyń bananowy (bez ograniczeń)
Budyń z jarmużu (bez ograniczeń)
Budyń meklemburski z gruszkami (lakto-wege)
Bukiet-budyń z jarzyn (lakto-wege)
Zielony Surowy Budyń (wegańska & RAW)
Budyń kakaowy lub karobowy (wegańska)
Budyń kokosowy zapiekany (bez ograniczeń)
Budyń mleczny z karmelem (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas