7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Malinowy torcik "serowy" z nerkowców



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: tortownica o śr. ok. 18 cm

spód:
200 g orzeszków włoskich
100 g fistaszków
1 szklanka daktyli
łyżka kakao
kilka kropel aromatu rumowego
szczypta soli

wierzch:
500 g nerkowców
szklanka mrożonych/świeżych malin
1 szklanka daktyli
kilka kropel aromatu waniliowego
sok z jednej cytryny

opcjonalnie: jagody goji lub żurawina do udekorowania

Przygotowanie:

Spód: daktyle namaczamy w gorącej wodzie na 10 min, orzeszki włoskie i fistaszki mielimy na proszek lub drobne kawałeczki. Daktyle odcedzamy i ugniatamy na "plastelinę". Łączymy z kakao, aromatem i wyrabiamy ciasto. Wykładamy nim formę.

Góra: nerkowce wcześniej namaczamy (najlepiej na noc). Daktyle wrzucamy do garnka z 3/4 szklanki wody, gotujemy aż powstanie gęsty syrop. Wraz z odsączonymi nerkowcami, malinami, sokiem z cytryny i aromatem wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Układamy na orzechowym spodzie. Ewentualnie dekorujemy. Przed podaniem można wstawić na 30 min do zamrażarki.

Wskazówki i uwagi:

Proporcje podane na tortownicę o średnicy 18 cm.
Nadesłał(a) trututu, dnia: 2013-04-21 11:58:51.219
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Torciki owocowe (bez ograniczeń)
Torcik z Nutelii :) (bez ograniczeń)
Torcik ryżowo-jabłkowy (bez ograniczeń)
Czekoladowy torcik (wiedeński) (wegańska)
Torcik jabłkowy z borówkami (bez ograniczeń)
malinowy chruśniak (bez ograniczeń)
Zupa malinowo - porzeczkowa (lakto-wege)
Litchi w sosie malinowym (lakto-wege)
Muffinki jeżynowe lub malinowe (wegańska)
Idealny dżem malinowy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas