7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki: dla 6 osób50 dag mąki
ok. 3 szkl. mleka 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 jajka sól 2 łyżki oleju olej/oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie:Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z niewielką ilością ciepłego mleka i kilkoma łyżkami mąki, pozostawić w cieple.
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać resztę przesianej mąki, letnie mleko, jajka, sól, olej. Ciasto wyrobić i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Łyżką formować bliny (placki) i smażyć na oleju. Podawać gorące, najlepiej z kwaśną śmietaną lub na słodko z konfiturami.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-12-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Bliny na piwie (ovo-wege)Bliny popularne (bez ograniczeń) Bliny po chłopsku (bez ograniczeń) Bliny ziemniaczano-jabłkowe (lakto-wege) Bliny orzechowe z ananasem (bez ograniczeń) Bliny pszenne jabłkowe (bez ograniczeń) Bliny ejtuńskie - na zsiadłym mleku (lakto-wege) Bliny - placuszki gryczano-pszenne (bez ograniczeń) Ciasto drożdżowe (bez ograniczeń) Bułeczki drożdżowe 1 (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |