7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Klopsiki z granulatu i soczewicy

Wegańskie klopsiki na bazie granulatu i soczewicy. To tak naprawdę danie, do którego możemy dodać wszystko, co nam zalega w lodówce (ziemniaki, ryż z poprzedniego dnia, nawet pozostałości po paście do kanapek, otwarty koncentrat pomidorowy czy zalegającą włoszczyznę).

Średnia ocena: [3.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 30-40 klopsików.

opakowanie granulatu sojowego
1 kg marchewki
szklanka zielonej soczewicy
siemię lniane - 2 łyżki + 1/2 szklanki gorącej wody
opakowanie "Przyprawy do kurczaka"
tymianek, oregano
koperek świeży lub suszony
3 ząbki czosnku
do zagęszczenia w razie potrzeby: bułka tarta, mąka kukurydziana, skrobia ziemniaczana (w zależności od tego, co mamy)

sos pomidorowy:
4 duże pomidory (lub puszka pomidorów)
kilka listków bazylii
kilka listków oregano lub łyżeczka suszonego
szczypta papryki słodkiej
1-2 ząbki czosnku
sól i pieprz

Przygotowanie:

Granulat zalewamy gorącą wodą i czekamy kilka minut. W międzyczasie gotujemy soczewicę, może być lekko rozgotowana. Ścieramy marchewkę, najlepiej na małych oczkach (wtedy masa lepiej się lepi). Siemię lniane mielimy w młynku do kawy (blender jeśli jest mocny, też da radę) i zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody. Mieszamy w misce granulat z soczewicą. Dodajemy papkę z siemienia oraz przyprawy: do kurczaka, tymianek, oregano, zmiażdżone ząbki czosnku, cały świeży koperek. Mieszamy i zagęszczamy masę. Ja dodałam 1/2 szklanki mąki kukurydzianej i łyżkę skrobi ziemniaczanej.

Tworzymy małe klopsiki i smażymy :)

Sos: Pomidory i czosnek pokroić. Dusić w rondelku przez ok. 10 minut aż pomidory zmiękną. Sos zmiksować. Dodać bazylię, oregano, paprykę słodką, sól i pieprz do smaku. Pomieszać i zestawić z ognia.

Wskazówki i uwagi:

Można podać z różnego rodzaju sosami (grzybowy, pieczeniowy, pomidorowy), a także jako dodatek do makaronu.

UWAGA: Porcja jest wielka, wyszło mi ok. 30-40 klopsików.
Nadesłał(a) Avka, dnia: 2013-05-03 16:45:24.817
Źródło/autor przepisu: http://zielonelove.blogspot.com/2013/05/weganskie-klopsiki.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:


dobre, zrobiłam i będę robić :) Przy zagęszczaniu mąką ziemniaczaną, to lepiej nie za dużo, bo zrobią się gumowate, podobne do pyz. Ja wole zagęszczać bułką i troszkę mąką owsianą, lub pszenną. Jak już się wymiesza soczewicę z granulatem i marchewką, to można całość osuszyć na patelni, żeby nie trzeba było za dużo mąk i bułek sypać.
aberracja 2013-05-11 15:12:00.741

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Klopsiki wegetariańskie z granulatu sojowego (wegańska)
Szpinakowe klopsiki (bez ograniczeń)
Klopsiki marchewkowe Radusia :) (ovo-wege)
Klopsiki szpinakowo-twarogowe w sosie serowym (lakto-wege)
Uniwersalne warzywa z granulatem (ovo-wege)
Zupa z marchewki z granulatem (wegańska)
Kotleciki z granulatu sojowego (wegańska)
Klopsiki z grzybów suszonych i kaszy gryczanej w sosie śmietanowo-serowym (bez ograniczeń)
Kartacze z farszem z granulatu sojowego (wegańska)
Pikantne danie z granulatu sojowego (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas