7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Babeczki marchewkowe z kremem 'serowym'Babeczki marchewkowe są dobre na każdą okazję i o każdej porze roku. Wilgotne, obłędnie pachnące cynamonem z delikatnym kremem znajdą wielu amatorów ;)
Średnia ocena:
[4.75
z 4 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [5]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: 121 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki zmielonej wanilii 1/2 łyżeczki soli 1 szklanki nierafinowanego cukru 1/3 szklanki oleju 1 szklanka mleka roślinnego 2-3 szklanki startych marchewek (na małych oczkach) 1 łyżka soku z cytryny (lub octu jabłkowego) krem: ok. 120 g tofu 2 łyżki wegańskiej margaryny (najlepiej twardej, coś w rodzaju Planty, przeważnie są na bazie oleju palmowego) 2 szklanki cukru-pudru Przygotowanie:
|
Podobne wg nazwy:Babeczki (mufinki) marchewkowe (wegańska)Pasta marchewkowo-serowa (bez ograniczeń) Babeczki kruche z kremem (bez ograniczeń) Krem na białkach z marmolady (do babeczek) (ovo-wege) Babeczki z kremem budyniowym i gruszkami (bez ograniczeń) Babeczki waniliowe z kremem czekoladowym (wegańska) Marchewkowa zupa - krem z miodem (lakto-wege) Zupa-krem ziemniaczano-marchewkowa (bez ograniczeń) Cytrynowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki (wegańska) Marchewkowo-soczewicowa rozgrzewka (zupa krem) (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Pycha!
Druga porcja dopiero się piecze, a pierwsza jeszcze gorąca, co nie przeszkadza przecież spróbować. :)
Marchew utarłam, część grubo, nie miksowałam, nie odlewałam soku; dorzuciłam nieco dmuchanego amarantusa oraz - albowiem domownicy przepadają - sporo ziaren dyni. Nieco przesłodziłam smakowym mlekiem sojowym, ale jakoś to zniosę. ;)
Dobrze wyrosły i pysznie smakują, słowem wchodzą na stałe do domowego repertuaru warzywnych słodkości.
Teraz jeszcze tylko krem, który wypróbuję z ciekawością. Czy można go jakoś dosmaczyć na kwaśno? Przerobić na "lukier" cytrynowy?
chez_paulina 2015-11-25 16:16:55.317